Medi ambient
Societat 08/06/2011

Els ecologistes rebutgen frontalment la llei òmnibus per "antidemocràtica"

Grups ecologistes s'oposen a l'avantprojecte perquè el consideren un retrocés, antidemocràtic i improvisat. Acusen el govern d'actuar per pressions de lobis

Acn
3 min

BarcelonaDiverses entitats ecologistes han mostrat el seu rebuig frontal a la llei òmnibus en considerar que és "antidemocràtica" i que no respecta les normatives europees i estatals. La portaveu de SEO/Birdlife, Cristina Sànchez, ha criticat la "improvisació i la manca de transparència i democràcia". Algunes de les queixes són la revisió de la gestió de residus, que se suavitzi la restricció de l'accés motoritzat a reserves naturals i la modificació de la protecció del Cap de Creus. Les organitzacions han avançat que estudiaran a fons el text i presentaran al·legacions per evitar l'aprovació del text actual, així com, algunes, una queixa a la Comissió Europea (CE) i el govern espanyol per "incompetència".

En roda de premsa, SEO/Birdlife, IPCENA, Greenpeace, DEPANA, ADENC i Ecologistes en Acció han criticat tant el fons com les formes de la presentació de l'avantprojecte de la llei òmnibus, en considerar que no s'ha fet amb el consens necessari i que intenta imposar un model que no té en compte la vessant ecologista i no respecta el patrimoni natural del país.

Sànchez ha assegurat que si es revisa el text es comprova que està "tot redactat una mica a corre-cuita" i ha mencionat que en un principi s'havia establert un període d'exposició pública de set dies, que finalment han hagut d'allargar fins el 20 de juny perquè s'incomplia la normativa.

Han explicat que des de l'entrada del nou Govern, totes les entitats han mantingut algun tipus de contacte amb responsables de l'executiu i no havien tingut notícia sobre aquesta normativa, per això han mostrat la seva sorpresa amb el que més tard s'han trobat al projecte.

Entra en competència amb lleis europees

El portaveu d'IPCENA Joan Vàzquez ha explicat també que algunes de les modificacions proposades entren en competències amb reals decrets europeus i normes estatals i ha dit que això només es pot presentar "quan un govern es mostra incompetent". A més, ha recordat que Catalunya és dels territoris "més sancionats" per incompliment de normatives europees.

Vàzquez ha considerat "inaudit" que un Govern "s'atreveixi a desprotegir" els ocells de la família dels fringíl·lids, permeti l'entrada de vehicles motoritzats a reserves naturals com el Parc d'Aigüestortes i elimini algunes reserves d'animals protegits.

La portaveu de la Federació d'Entitats Ecologistes de Catalunya, Maria Garcia, ha considerat que si s'aprova el text es tornarà a un "model fracassat" i ha considerat que el que en realitat es busca és "entregar sectors estratègics de la societat a sectors privats per aconseguir recursos", cosa que "hipotecarà" el futur del país.

I és que les entitats veuen en el rerefons de la norma la voluntat de "privatitzar" també els recursos naturals, com asseguren que ja s'està fent amb la sanitat i l'ensenyament. Des d'Ecologistes en Acció, Núria Vidal ha assegurat que el Govern està cedint a les "pressions" de certs lobis i ha remarcat que d'aconseguir-ho l'únic que es provocarà és crear més pobresa.

Des de Greenpeace, Ana Rosa Martínez ha explicat que la principal preocupació de la seva entitat és la modificació de la legislació sobre el tractament de residus, ja que considera que el que es pretén és "obrir la porta a que es puguin incinerar".

Les entitats han explicat que es posaran en contacte amb tots els moviments socials per tal de poder coordinar alguna acció per mostrar el seu rebuig a la norma. De moment però tenen previst presentar al·legacions i demanar la retirada immediata de l'avantprojecte.

Han lamentat també que no tenen un interlocutor de l'administració amb qui parlar, després de l'eliminació de la conselleria de Medi Ambient i han considerat que seria convenient que tots els membres del Govern afectats compareguessin davant del Parlament.

stats