Societat 24/07/2011

Editorials i llibreries faran parada A la Setmana del Llibre

La Setmana del Llibre en Català tornarà al Parc de la Ciutadella, però amb canvis: l'envelat tradicional serà substituït per casetes de fusta, ocupades per editorials i, per primera vegada, llibreries.

Jordi Nopca
2 min
D'envelat a casetes La Setmana ja no tindrà una gran llibreria única, sinó 29 estands de fusta.

Barcelona."La Setmana del Llibre en Català ja no serà el mateix que quan hi havia la llibreria única", explica Albert Pèlach, president d'una de les cites anuals amb més neguit del sector del llibre. Si l'any 2006 es va instal·lar a la plaça de Catalunya i tres anys després va viatjar fins a Sant Cugat, aquesta serà la segona vegada que el Parc de la Ciutadella acollirà l'esdeveniment, que enguany durarà nou dies -del 9 al 18 de setembre- i canviarà l'envelat enorme on les editorials rescataven títols introbables en llibreries (i no sempre en estat òptim) per 27 casetes de fusta "dissenyades especialment per a la Setmana" i situades al passeig dels Til·lers. Aquestes casetes tenen com a objectiu principal "apropar la gent als llibres". Segons Pèlach, la particularitat de les casetes és que, a diferència del que passa en altres esdeveniments d'aquestes característiques, "s'hi podrà entrar, remenar i tocar els llibres: és molt important que hi hagi contacte entre els lectors i les obres".

Si el canvi del plàstic per la fusta és una novetat remarcable d'aquesta 29a Setmana del Llibre en Català, és potser encara més significatiu que els ocupants dels 27 expositors aplegaran una trentena d'editorials ("una molt àmplia representació del sector") i una quinzena de llibreries. "Apostem pel llibreter com a prescriptor, i la voluntat és que aquesta col·laboració encara sigui més forta en pròximes edicions", recordava Pèlach. Entre les editorials representades hi ha segells literaris com Grup 62, Viena, La Magrana, Edicions de 1984, Club Editor, la Fundació Bernat Metge, Barcino i editorials especialitzades en llibre infantil com Barcanova, La Galera i Castellnou. Pel que fa a les llibreries hi haurà la Casa del Llibre, Alibri, Llibreria Catalònia, La Central, Laie, Llibreria Jaimes i Abacus, entre d'altres.

El Sant Jordi de la 'rentrée'?

Un dels dubtes que planteja la nova estructura de la Setmana del Llibre en Català és si l'oferta de llibres disponibles se centrarà únicament en novetats. "Fins ara es feia un esforç molt gran per posar a la disposició del públic una part molt important del fons editorial català viu -afirmava Elisenda Figueras, responsable de la programació de la Setmana-. L'any passat hi havia uns 20.000 títols d'un total de 50.000, però el nombre de títols comprats amb prou feines va passar dels 2.000".

Fa temps que la Setmana del Llibre en Català vol millorar les vendes. El risc d'aquesta aspiració de convertir-se en el Sant Jordi de la rentrée és que vagi en detriment de la tan preuada bibliodiversitat.

stats