ARQUEOLOGIA
Societat 09/01/2011

Egipte tancarà la tomba de Tutankamon

A.r.t.
2 min

Barcelona.La humitat causada per la respiració i la suor dels turistes afecta l'estat de conservació de les tombes de la Vall dels Reis, a Egipte. Per aturar-ho, Zahi Hawass, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats egipci, ha declarat que tancaran les portes de la tomba de Tutankamon al públic aviat per evitar-ne la degradació. El tancament de l'única tomba que va ser descoberta intacta -ho va fer el britànic Howard Carter el 1922- se suma a la clausura de dos altres sepulcres "irrepetibles", el del faraó Seti i el de la reina Nefertari, que ja no són accessibles per als visitants de la Vall dels Reis. "Aquestes tombes", va afirmar Hawass a Efe, "es destruiran totalment d'aquí a dos cents anys a causa de la respiració dels turistes".

Un grup d'experts ja ha començat a extreure imatges amb l'ús de raigs làser de les pintures i jeroglífics que decoren els murs de les tres tombes per fer-ne rèpliques que es construiran a la mateixa Vall dels Reis i que estaran llestes en dos mesos. Les veus discordants amb aquesta mesura ja comencen a parlar de la "vall de les rèpliques". "L'única manera de protegir aquestes antiguitats és tancar-les i fer-ne rèpliques", va afegir Hawass, al mateix temps que va afirmar que aquestes mesures només representen el començament d'un projecte de conservació que podria incloure altres tancaments.

Un cop tancades, les tombes originals només podran ser visitades per especialistes en arqueologia que, així i tot, hauran de pagar unes entrades "caríssimes". Sobre els efectes que aquesta mesura pot tenir sobre el turisme, Hawass sosté que quan a França es va fer una rèplica de les coves de Lascaux i es va prohibir la visita a les originals, el nombre de visitants no va baixar, i confia que a Egipte passi el mateix.

stats