ONOMÀSTICA
Societat 14/10/2011

Em dic Yoko Ono

Trinitat Gilbert
3 min
Em dic Yoko Ono

Quan a Francesc Macià (pare i fill), a Lluís Companys (pare i fill) i a Yoko Ono els pregunten pel seu nom, agafen aire. Saben que, d'entrada, ningú no els creurà. I que, per això, els caldrà repetir el seu nom unes quantes vegades. Yoko Ono sempre porta el carnet de la biblioteca perquè, opina, "té el nom escrit en lletres ben grosses". Lluís Companys ensenya el DNI. Francesc Macià es decanta per convence'ls per les paraules: "Fa quinze anys me les vaig tenir a Hisenda perquè, quan em van preguntar pel meu nom, em van dir que no fes bromes, que Francesc Macià era ben mort". Ell va etzibar-los que a casa seva estaven tots "ben vius".

Les anècdotes són contínues. Francesc Macià pare i Francesc Macià fill són militants d'Esquerra Republicana de Catalunya. I esclar: "El dia que vam trucar a la seu per dir que ens hi volíem afiliar, es van afanyar a dir-nos que amb nosaltres aconseguiríem la independència, que és l'únic que els faltava al partit, un altre Francesc Macià". Per la seva banda, Lluís Companys relata que el confonen amb el nom d'un carrer cada vegada que s'inscriu en algun lloc. "Quan posem el nostre nom i cognom, ens diuen que el nom del carrer el col·loquem en una casella més a baix". I llavors hi tornen amb les explicacions. "És dur haver de dir constantment que no som un carrer ni una plaça; som persones que tenim el nom que tenim", matisa Francesc Macià pare.

Francesc Macià fill i Lluís Companys fill, per edat, no han patit tants interrogants com els seus pares. Segons expliquen, "la història la coneix cada cop menys gent, i per això sentim menys comentaris". En canvi, els pares ho han viscut diferent. Francesc Macià recorda que quan estava fent la mili el 1977 uns guàrdies civils li van preguntar pel seu nom i va sentir que es deien entre ells: "¿A éste no lo colgamos? " Macià hi va intervenir: "Éste murió de mayor" . Lluís Companys pare recorda que, en plena dictadura franquista, va sentir que uns comentaven: "Aquest Lluís Companys no el vam afusellar?" "Després de sentir aquests comentaris, encara reivindiquem més el nostre nom", diu.

Es dóna la circumstància que ni Lluís Companys ni Francesc Macià ni Yoko Ono són família dels personatges històrics homònims. En el cas dels catalans, les famílies, republicanes, volien preservar amb el nom la figura històrica de dos expresidents de la Generalitat de Catalunya. El cas de la japonesa Yoko Ono, veïna de Canyelles (Garraf), és diferent: "A Catalunya és exòtic, però al Japó som moltes les dones que ens diem d'aquesta manera, perquè tant el nom, Yoko, com el cognom, Ono, són molt habituals".

El pare de Lluís Companys va ser empresonat i condemnat a mort per parlar català el 1942. I el seu oncle va estar empresonat 14 anys per ser comunista. Companys s'entristeix per la història passada de Catalunya: "Ens van guanyar una guerra, però no ens van saber vèncer ni ens venceran mai". "Vaig posar al meu fill el nom de Lluís, com jo, perquè hem de continuar lluitant per aconseguir que el nostre país sigui lliure".

Yoko Ono escolta les paraules de Lluís Companys i les comparteix. Fa 8 anys que viu a Catalunya i ja sap parlar català. Per la seva feina, traductora, pot treballar des de casa com si fos a Tòquio mateix, però de la cultura catalana en gaudeix al mateix país que estima. Les anècdotes que ella relata són divertides, però empipadores quan són molt reiteratives. "Sempre que truco per telèfon i dic el meu nom, em trobo amb un graciós que em respon que ell és John Lennon. Fins que no s'adonen que jo no ric i que insisteixo dient que el meu nom és Yoko Ono, no em prenen seriosament".

Francesc Macià fill assegura amb rotunditat que si mai té un fill li tornarà a posar el seu nom. "I mira que la meva mare no ho volia. Va haver de discutir-ho amb el pare", diu Macià petit. La mare, la Cristina, es defensa argumentant que sempre ha pensat que el nom de Francesc Macià imposa, que té molt de pes, i no volia que el seu fill portés aquella càrrega. Però la insistència del pare per continuar un nom familiar i la felicitat amb què el fill porta el seu nom la fan somriure.

En canvi, Lluís Companys fill no comparteix l'entusiasme pel nom. "Jo tinc clar que no li posaria aquest nom al meu fill, perquè no m'agrada". I Yoko Ono no s'ha plantejat la qüestió. Però per què no? Una altra Yoko Ono, nascuda a Catalunya, "estaria bé", diu.

stats