"Em van tirar a terra, emmanillada, amb un peu a l'esquena i apuntant-me amb una pistola"

Una veïna que viu en un pis on abans hi havia camells va patir l'operació antidroga del Raval

"Van rebentar la porta amb un ariet i, de cop i volta, van entrar tot de policies amb les pistoles a la mà. Ens van tirar a terra, ens van emmanillar, ens van posar un peu a l'esquena i ens van apuntar amb les pistoles... no sé si al cap o al coll, encara tinc lapsus". La Montse té 65 anys i ahir, dijous, cap a les 16.30 h era al pis on viu d'ocupa des de fa tres setmanes, al carrer Sant Gil número 7, amb una amiga. Per a la seva desgràcia, aquesta adreça figurava a la llista de pisos inclosos a la macrobatuda antidroga que es va fer dijous a Ciutat Vella. La informació de la policia no era del tot equivocada: en aquest pis s'hi havia venut droga. Però els informes policials tenien un error d'actualització: fa tres setmanes que els veïns, organitzats en diferents plataformes, van fer fora els camells d'aquest immoble, van netejar el pis i hi van instal·lar una veïna del barri que no tenia on viure.

"Els hi vaig dir de seguida que tenien el pis a la seva disposició, que busquessin el que volguessin... i que no trobarien ni paper de fumar", explica la Montse encara colpida. Els seus cinc gossos, tots petits, la Lady, la Madis, la Daisy, la Tana i el Troy, estaven nerviosos i els agents d'ordre públic encara més. "Vaig demanar-los que em deixessin aixecar, que no podia respirar, però em van dir que ja respiraria després". Les dues dones van estar en aquesta posició durant una estona, segons denuncia la Montse, i després les van deixar seure en una cadira, però sempre emmanillades. "Senyora, és la nostra feina. Quan obrim una porta no sabem què ens trobarem", li va explicar més tard un dels agents, que ja anava veient que aquell pis s'havia colat a la llista i que no estava controlat per cap xarxa de tràfic de drogues.

Els agents, segons recorda la Montse, van donar una primera ullada al pis però al cap d'una estona "van arribar els secretes" i van regirar tots els calaixos. "Una capsa que tinc amb clauers, tota per terra, una altra caixa amb documentació, també per terra...", fins que van veure que, efectivament, no hi havia ni paper de fumar. Tot i així, els agents van ser a casa d'ella fins a les 22.30 de la nit. Durant tota aquesta estona, no la van deixar trucar per telèfon. "Jo volia avisar l'advocat de la plataforma i, a més, no paraven de trucar-me per veure com estava, perquè sabien que estava passant alguna cosa a casa meva, però no em van deixar respondre", lamenta. Finalment, els agents van marxar i les van deixar a casa, amb tot tirat per terra i la porta rebentada. "De seguida van arribar els de la plataforma a veure si estava bé i després va venir un noi a posar-me un pany nou", diu agraïda.

En aquesta zona del Raval, una de les més difícils per culpa de la venda de droga, els robatoris i també l'accés a l'habitatge, hi ha tres entitats que s'organitzen per ajudar els veïns. Són Acció Riera Baixa, el Sindicat d'Habitatge del Raval i Raval Rebel. Van ser aquestes entitats les que, ara fa tres setmanes, van avisar la policia que aquest pis ja no estava en mans dels camells, sinó que hi vivia una veïna. "Va venir la policia a casa i em van dir que preferien que hi fos jo que no els traficants", explica. Tot i així, els agents hi van acabar entrant.   

Fonts dels Mossos d'Esquadra han confirmat que van entrar en aquest pis i que no hi van trobar res de res. També han explicat que, en aquests casos, els agents d'ordre públic "asseguren el pis, és a dir, immobilitzen totes les persones i miren que no hi hagi material perillós". Un cop els agents confirmen que a l'habitatge no hi ha cap perill, hi entra la unitat d'investigació, que amb l'ajuda d'un gos busca la droga. Les mateixes fonts van explicar: "A vegades els agents es poden equivocar de pis, però no és el cas: teníem acreditat que en aquell pis s'hi havia venut droga feia poc i teníem ordre del jutjat".

A l'operació d'ahir, liderada pels Mossos però en la qual també van participar agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Urbana, es va entrar en un total de 35 pisos, es van detenir 58 persones i es van intervenir uns 5 quilos d'heroïna, 2,4 de cocaïna i 2.233 pastilles d'èxtasi. També han localitzat 47.000 euros, sis armes blanques i una de simulada.  

Més continguts de