DIA MUNDIAL DE L'ASMA
Societat 04/05/2011

Em falta aire Mare,

L.bonilla / M.bausells
3 min
Em falta aire Mare,

"Mama, m'ofego". El Dani Díaz era encara molt petit però ja s'adonava que li costava respirar. Fins i tot se li posava la cara de color blavós. Una nit a la matinada, quan tenia vuit anys, va tenir la crisi més greu la qual el va obligar a ingressar onze dies a l'hospital connectat a una bombona d'oxigen. "No retenia l'oxigen i quan l'hi retiraven, el perdia", explica la seva mare, Aurora Calvo. Diagnòstic: bronquitis asmàtica amb problemes d'al·lèrgia.

L'asma és la malaltia crònica més freqüent entre nens i adolescents. Afecta un 10% dels nens de l'Estat espanyol. S'estima que uns 235 milions de persones al món pateixen asma, segons l'OMS. I tot i que hi ha medicació efectiva, que ha permès controlar la malaltia i reduir l'índex de mortalitat, s'ha incrementat el nombre de persones que la pateixen. Les causes no estan del tot clares. Es vincula a les al·lèrgies, a factors genètics i a condicions ambientals com l'estil de vida o l'alimentació.

"Un gran percentatge d'asma infantil té una base al·lèrgica, i l'al·lèrgia té una base genètica", diu Anna Maria Plaza, cap de la secció d'al·lèrgia i immunologia clínica de l'Hospital Sant Joan de Déu. En el cas del Dani Díaz, el seu pare també és asmàtic i al seu germà petit li estan fent les proves després d'un episodi de bronquitis asmàtica. Alguns agents com els àcars, la contaminació de l'aire, la pols, el tabac, l'exercici, l'estrès o el pol·len poden desencadenar crisis asmàtiques en persones que ja tenen predisposició genètica o que ja la pateixen.

L'aire que respirem

Davant d'aquests estímuls, les vies respiratòries dels asmàtics s'inflamen i provoquen dificultats per respirar, opressió al pit i tos -sobretot a la nit- o sibilacions (xiulet que es produeix al respirar). Sovint remeten soles -hi ha nens que durant l'adolescència la superen- o amb medicació. "En persones condicionades genèticament, té més tendència a expressar-se si viuen en un ambient de més contaminació o fum", afegeix Plaza.

La contaminació no és igual a tots els carrers de la ciutat: el trànsit és responsable del 80% de les partícules fines que tenim a l'aire, "propiciadores de moltes malalties que afecten infants i també adults", deia Ramon Folch, doctor en biologia, durant la presentació ahir de la primera guia europea sobre salut infantil i medi ambient. Segons aquesta guia, editada per la Fundació Roger Torné, els nens que viuen més a prop de carrers amb molt de trànsit tenen un 40% més de risc de desenvolupar problemes respiratoris, com l'asma. Alguns parlaments europeus, com l'holandès o el danès, han prohibit la construcció de noves escoles prop de vies amb molta circulació.

Però no només al carrer. L'aire que respiren els nens a casa és clau per al seu desenvolupament i la seva salut, ja que hi passen gran part del temps. És imprescindible que els nens no siguin fumadors passius, recordava Folch. Tampoc durant el temps que passen al ventre de la mare. A més, els nens són més vulnerables al fum i en respiren tres vegades més que els adults en un mateix interval de temps.

Nens asmàtics, nens esportistes

El Dani Díaz acaba d'estrenar els 13 anys -els va fer ahir-, és un noi alegre, nerviós, una mica patidor, i amant de la lectura i els esports. Practica el muntanyisme i el ciclisme. I això que durant un temps va haver de renunciar a fer esport perquè s'ofegava. Però gràcies al tractament -es vacuna per l'al·lèrgia i pren antihistamínics- ara està molt millor. "Ha guanyat molt en qualitat de vida", explica la seva mare. "Abans tenia dues crisis asmàtiques per mes i ara dues per any". Sovint, les crisis li coincideixen amb moments de nervis o de preocupació. Quan era més petit, el Dani vivia malament la seva malaltia. "Li faltava l'aire i pensava que es moria i no entenia per què li havia tocat a ell", diu l'Aurora Calvo. Però el nen asmàtic pot dur una vida normal i fer esport. En algunes persones, l'asma s'agreuja amb l'exercici però s'han de posar els mitjans perquè en puguin fer.

Els símptomes de l'asma es tracten amb antiinflamatoris i fàrmacs broncodilatadors. I les causes, com l'al·lèrgia, es combaten amb vacunes. Els experts també recomanen que els nens i els seus pares es coresponsabilitzin del tractament. El Dani ja és conscient dels efectes de la seva malaltia i quan marxa de colònies va amb la farmaciola a sobre. Fa temps que ha après a conviure-hi i sap quina medicació s'ha de prendre quan li falta l'aire; ja no ha de cridar allò de: "mamà, m'ofego".

stats