Societat 03/05/2012

Mor Emmanuella Dampierre, àvia de Luis Alfonso de Borbón

El seu nét, fill d'Alfonso de Borbón i Carmen Martínez Bordiú, es dirigeix a Roma per organitzar el funeral, segons fonts familiars

Efe
3 min
Emmanuella Dampierre i Ruspoli, a Roma el 2008 / EFE

RomaEmmanuella Dampierre i Ruspoli, mare d'Alfonso i Gonzalo de Borbón, ambdós morts, i àvia de Luis Alfonso de Borbón Martínez Bordiú, ha mort aquest dijous a la matinada a Roma als 99 anys d'edat, segons informen fonts familiars.

Emmanuella Dampierre feia tres anys que estava molt delicada de salut, han dit les mateixes fonts, que agreguen que "el príncep", en referència a Luis Alfonso de Borbón, emetrà un comunicat des de Roma per anunciar públicament la mort de la seva àvia.

La que va ser muller de l'infant Jaime de Borbón serà enterrada a Itàlia, es tracta d'un membre de la família Ruspoli i filla gran del noble francès Roger Dampierre, vescomte de Dampierre.

Emmanuella Dampierre, descendent per part de pare de la casa de Dampierre i per part de mare dels prínceps de Poggio Suasa, va viure els seus últims anys a Roma "molt ben atesa amb infermeres i personal, sota la supervisió del seu nét", han afegit fonts properes a la família.

Es va casar amb 18 anys amb Jaime de Borbón i Battenberg, germà de Juan de Borbón i oncle de l'actual rei d'Espanya, Joan Carles.

"Coherència dinàstica"

Jaime de Borbón era sordmut, cosa que li va fer renunciar als drets al tron d'Espanya. "Va ser una dona amb una vida molt difícil i enfrontar aquesta vida amb gran coherència dinàstica, salvaguardant els drets dinàstics dels seus fills Alfonso i Gonzalo, i va tenir gran interès a que la descendència d'ells quedés assegurada", asseguren.

Part dels sectors monàrquics espanyols no van acceptar la renúncia de Jaime de Borbón al tron d'Espanya i alguns monàrquics francesos el van considerar cap de la Casa de Borbó de França.

La filla de la princesa Vittoria Ruspoli va haver d'afrontar el divorci del seu primogènit, Alfonso de Borbón, duc de Cadis, i María del Carmen Martínez Bordiú, néta del general Franco, el 1982.

A més, la mort prematura el 1984 en accident de trànsit a Navarra del seu nét major Francisco de Asís de Borbón, de 12 anys d'edat, fill d'Alfonso de Borbón i María del Carmen Martínez Bordiú, va ser un "cop dur per a ella", han explicat els familiars.

Mort del seu fill

El 1989 el seu fill Alfonso de Borbón va morir a Beaver Creek, Comtat de Eagle (Colorado, EUA) quan inspeccionava les pistes d'esquí i el seu cap va resultar segada per un cable en arribar a la meta.

L'any 2000 el seu últim fill, Gonzalo, duc d'Aquitània, va morir a Lausana (Suïssa) víctima d'una leucèmia.

"Els anys 80 van ser terribles per a ella, va patir moltíssim", van relatar.

Anys enrere, abans que morís el seu fill Alfonso havia criticat durament que la néta de Franco, Carmen Martínez Bordiú s'hagués volgut separar. Ella creia que Martínez Bordiú havia abandonat el seu fill i els seus dos néts per marxar a París a viure amb una nova parella, l'antiquari Jean Pierre Rossi. Més tard, amb la relació més deteriorada que mai, l'aristòcrata va acusar la néta de Franco de "nimfòmana", a través d'un programa de televisió. Aquestes declaracions li van merèixer una reprovació per part del seu únic nét i fill d'aquesta, Luis Alfonso de Borbon.

Ella també es va divorciar

Encara que a Espanya va continuar sent l'esposa de Jaime de Borbón, a Itàlia se li va reconèixer el divorci i Emmanuella Dampierre es va casar en segones núpcies el 1949 a Viena amb un agent de borsa milanès, Antonio Sozzani, de qui es va separar 1967.

Després d'una relació sentimental amb l'advocat Federico Astarita, es va retirar a Roma, on va viure els últims anys de la seva vida i on va ser visitada i assistida pel seu únic nét, Lluís Alfons de Borbó, fins que aquesta matinada ha mort.

El seu nét, Luis Alfonso de Borbón, viatja cap a Roma, on Emmanuella Dampierre vivia en un àtic del Palazzo Massimo, al Corso Vittorio, per ocupar-se dels funerals i dels tràmits legals, han afegit aquestes mateixes fonts.

Luis Alfons de Borbón, duc d'Anjou i hereu del tro de França, ha cancel·lat la seva visita a Lleó a causa de la mort de la seva àvia. Per aquest motiu, ha suspès els actes que tenia previstos per a la graduació del Col·legi Internacional Peñacorada. Segons fonts d'aquesta entitat, Alfonso de Borbón havia de concedir les beques a la IV promoció de batxillers a la col·legiata reial de Sant Isidre, però ha trucat per anular aquest compromís arran de la mort de la seva àvia.

stats