Societat 21/09/2014

Empresaris, alcaldes i institucions de les comarques gironines defensen el BulliFoundation

Desenes de persones han participat a la cala Montjoi en un acte de suport al projecte de Ferran Adrià, contra el qual s'han presentat més de 75.000 signatures al Parlament

Acn
6 min
L'arquitecte del projecte explica les característiques del centre a dos dels germans Roca. / ACN

RosesDesenes de persones –500, segons els organitzadors– han participat aquest diumenge a la cala Montjoi en un acte de suport al projecte de Ferran Adrià contra el qual s'han presentat més de 75.000 signatures al Parlament. Empresaris, comerciants, alcaldes de la zona i institucions de les comarques gironines han protagonitzat un acte en defensa del projecte del BulliFoundation, amb l'argument que la iniciativa de Ferran Adrià no perjudicarà el medi ambient, no afectarà el Parc Natural del Cap de Creus, i suposarà una gran oportunitat per dinamitzar la zona i desestacionalitzar el turisme.

"El Bulli va néixer i créixer aquí i, per tant, el BulliFoundation també s'ha de fer aquí; no podem perdre temps", ha assegurat el president de Roses Comerç, Miquel Gotanegra. L'acte de suport al centre gastronòmic que es vol construir en un espai protegit del Parc Natural del Cap de Creus –per a la qual cosa cal que el Parlament aprovi una modificació legal que permeti l'edificació– arriba després que ara fa unes setmanes les entitats ecologistes Iaeden-Salvem l'Empordà i Depana fessin una visita guiada a la cala Montjoi per explicar els perjudicis mediambientals que suposarà la iniciativa, segons les entitats. Els concentrats van assegurar que no estaven en contra del projecte sinó que només demanaven que es construís la vessant museística en un altre espai fora del Parc Natural, en un sòl urbanitzable de Roses. Poc després, feien lliurament a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, de 75.000 signatures recollides a Change.org per demanar a la cambra legislativa que no modifiqui la llei i impedeixi la construcció en l'espai protegit. En aquests moments la petició supera les 81.000 signatures.

Aquest diumenge el posicionament ha estat tot el contrari. L'antic president del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Jordi Sargatal, cuiners reconeguts internacionalment com Joan Roca i Josep Roca, i alts càrrecs d'institucions com la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme han participat en un acte, impulsat per Jordi Sargatal, que ha volgut fer front a totes les crítiques i denúncies que els ecologistes han fet entorn del BulliFoundation. Segons el naturalista, la iniciativa de Ferran Adrià no "provocarà problemes al medi ambient de la zona" sinó que ajudarà a millorar i ordenar les urbanitzacions i el paisatge de la cala. "Els únics problemes existents són l'accessibilitat i el precedent legal", ha resumit Sargatal. Segons el naturalista, el tema de l'accés i les visites que comportarà el nou centre gastronòmic no són un inconvenient, ja que hi ha altres vies d'accés, més enllà de la carretera o el cotxe. "No crec que vinguin un miler de persones de mitjana tal com s'explica; a més, hi ha altres mitjans com els vaixells per arribar-hi", ha assenyalat. "Si durant l'etapa que vaig ser president del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà m'haguessin ofert aquest projecte no l'hauria deixat escapar", ha afegit.

El naturalista ha argumentat la seva posició explicant que cada estiu vénen centenars de persones amb els seus vehicles a aquesta cala. "Durant el mes d'agost vaig comptar 460 cotxes aparcats a la riera i pels voltants; dubto molt que vingui tanta gent a veure el BulliFoundation. No arribaran al nombre de banyistes que vénen aquí durant l'estiu", ha subratllat.

Un projecte "singular i únic"

Uns raonaments que també comparteix el president de l'Associació de Càmpings de Girona, el president de l'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i president de Roses Comerç, Miquel Gotanegra, que des d'un principi s'ha mostrat favorable a tirar endavant aquesta iniciativa. "Es tracta d'un projecte singular i únic pel poble de Roses; avui s'ha demostrat que la gent del municipi, el sector empresarial i les institucions hi estan a favor", ha assegurat. Segons Gotanegra, hi ha hagut entitats i ciutadans que han criticat el projecte sense informació. "No comporta cap risc mediambiental per al territori; aquí hi hagut gent que s'ha posat a discutir coses quan no han estat mai a la cala Montjoi i ni coneixen el projecte", ha assegurat.

"El BulliFoundation s'ha de fer a la cala Montjoi"

Gotanegra ha carregat contra les entitats d'arreu del món –fins i tot d'Islàndia i Austràlia– que han signat el manifest en contra del BulliFoundation i demanen que la iniciativa es faci en un altre indret que no estigui protegit. "Tenim tota mena de mitjans alternatius al cotxe com un tren elèctric, un servei de llançadores o vaixells menys contaminants que podrien arribar fins aquest espai; aquí qui ha de decidir sobre això és la gent del territori", ha ressaltat. Davant les demandes de les entitats ecologistes de traslladar part del centre en un altre indret de Roses, Gotanegra i els altres empresaris han estat taxatius. "No té cap sentit; el Bulli ha nascut i crescut a la cala Montjoi i el BulliFoundation també ho ha de fer", ha reblat.

Finalment, Gotanegra ha demanat al Parlament de Catalunya que acceleri els processos per tirar endavant la llei exprés que permetrà construir el centre en aquest espai dins del Parc Natural del Cap de Creus. "Catalunya, les comarques gironines i Roses volem que el BulliFoundation sigui una realitat i ja no podem perdre temps", ha sentenciat. Una llei a mida que també veu amb bons ulls el president del Patronat de Turisme i de la Diputació de Girona, Joan Giraut. "Es tracta d'un projecte especial, diferent dels altres perquè en un futur repercutira a la societat, es donarà a la Generalitat de Catalunya, a tot el poble català. Creiem que és una iniciativa respectuosa al màxim amb el medi ambient i cal veure-la com una excepció", ha valorat.

La trobada d'aquest diumenge també ha comptat amb l'arquitecte del projecte, Enric Ruiz-Geli, que ha portat la maqueta del BulliFoundation i ha contestat les preguntes dels veïns de Roses i empresaris que volien conèixer a fons totes les seves característiques. I és que, segons les paraules de l'arquitecte, el projecte respecta totalment el medi ambient, compta amb energia solar i geotèrmica, suposarà reintroduir espècies autòctones, respectarà el camí de ronda i hi haurà una coberta verda que ajudarà a la nidificació dels ocells de la zona. A més, s'hi podrà trobar un carregador elèctric per a les bicicletes i cotxes elèctrics.

Les obres de reconstrucció del restaurant començaran en uns dos o tres mesos

El mateix arquitecte ha estat qui ha avançat que Ferran Adrià ja compta amb la llicència d'obres per tirar endavant part del projecte, una primera fase en què es restaurarà el restaurant actual. En principi està previst que les obres comencin en uns dos o tres mesos i s'allarguin durant un any i mig. Ruiz-Geli ha assenyalat que es vol tirar a terra una part del restaurant que està en un estat "precari", fer uns nous magatzems i construir un sostre verd on els ocells podran fer-hi el niu. "Ara comencem a tenir moviments socials a favor del projecte; avui ha estat la primera vegada que la gent ha pogut entendre la nostra idea més enllà de les polèmiques. Fa quatre anys que estudiem totes les opcions i podem dir que la millor per fer el BulliFoundation és aquí, a la cala Montjoi", ha subratllat l'arquitecte. "És el lloc on ha nascut; siguem naturals, sisplau", ha afegit davant dels assistents que l'escoltaven.

La trobada també ha aplegat artistes com Lluís Roura i cuiners reconeguts com Joan Roca i Josep Roca, que també s'han mostrat partidaris d'aquesta visió. "Serà una eina per seguir explicant el que passa a la cuina catalana, complementarà la resta d'equipaments existents i reforçarà el magnetisme de la zona; a més, l'impacte ambiental serà mínim. Des de tots els cantons que m'ho miro és positiu", ha explicat un dels millors cuiners del món, Joan Roca.

La trobada s'ha acabat amb la lectura d'un manifest, en què també s'ha mostrat la voluntat que el nou centre gastronòmic serveixi d'espai informatiu per potenciar el Parc Natural del Cap de Creus. "S'ha de mirar que la gent que vingui atreta per la gastronomia, com també venien pel surrealisme de Dalí a Portlligat, se'n vagin coneixent els valors naturals del parc", ha comentat Sargatal. En principi, Gotanegra ha fet públic que en els pròxims dies sortirà a la llum tot un llistat d'entitats, institucions i membres de la societat civil que defensen que el BulliFoundation es faci en aquest emplaçament.

L'acte, que s'ha allargat durant unes dues hores, ha comptat amb la presència dels presidents de la Cambra de Comerç de Girona, Sant Feliu i Palamós, el gerent de l'Associació d'Hostaleria de la Costa Brava, Martí Cebrià, el president de la FOEG, Ernest Plana, el cap de la cadena d'hotels Prestige i alcaldes de municipis de la zona com l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el batlle de Cadaqués, Joan Figueras, l'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, i l'alcalde de Borrassà i director dels serveis territorials del departament d'Empresa i Ocupació a Girona, Ferran Roquer, entre moltes altres autoritats.

stats