Ensenyament allarga fins al 16 de juny el termini per aplicar el 25% de castellà

El departament fa una interpretació diferent de la que fa el TSJC, que considera que s'ha d'aplicar a partir d'aquest dilluns 2 de juny

El departament d'Ensenyament de la Generalitat interpreta que el termini per aplicar el 25% de les classes en castellà ordenat en les interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acaba el dia 16 de juny, per la qual cosa fins a aquell dia no és necessari adaptar-se al mandat judicial. L'alt tribunal, però, posava com a data límit el 2 de juny.

Així ho ha indicat avui una portaveu del departament, que ha llegit als periodistes via telefònica una frase en la qual s'indica que "el termini per a l'aplicació comença a comptar a partir de la interposició del recurs de cassació" del govern català davant el Tribunal Suprem, és a dir, el dia 16 de maig.

Amb aquesta interpretació, el 25% de classes en castellà hauria de començar la seva aplicació el dia 16 de juny, quatre dies abans de la finalització del curs escolar a Catalunya, prevista per al dia 20.

En aquells dies de juny la majoria de centres escolars catalans realitzen jornades intensives al matí, hi ha excursions, exàmens i escassa activitat lectiva.

El departament d'Ensenyament interpreta que l'última interlocutòria, del 30 d'abril del TSJC, cal aplicar-la un mes després que el Govern presentés el recurs de cassació contra aquesta decisió, encara que fonts de l'alt tribunal català assenyalen que l'aplicació hauria d'haver estat immediata.

Per la seva banda, els centres catalans afectats per les interlocutòries del TSJC que obliguen a impartir un 25% de les hores lectives en castellà estan a l'espera que el departament d'Ensenyament els doni instruccions sobre quan i com han d'aplicar aquesta quota lingüística.

Fonts de la Fundació Escola Cristiana, a la qual pertanyen quatre de les cinc escoles afectades per la interlocutòria, han assegurat a Efe que durant aquest divendres Ensenyament els hauria d'enviar una nota que especifiqui si la imposició del TSJC cal començar a aplicar-la dilluns que ve, 2 de juny, o si s'allarga fins al dia 16.

Independentment de la resposta de la conselleria, l'Escola Cristiana ha insistit que "la nostra actitud no passa per la insubmissió" i ha asseverat que els seus centres "seran respectuosos amb la llei i l'aplicaran", això sí, cada escola d'acord a les seves circumstàncies.

Amb aquesta interpretació per aplicar el 25% de castellà a les escoles afectades, Ensenyament sembla continuar la seva estratègia de dilatar al màxim la implantació d'aquest percentatge d'hores en els cinc col·legis i opta per centrar-se ja en el pròxim curs, en el qual poden aparèixer nous casos de sol·licitud d'ensenyament en castellà que podrien emparar-se en les sentències del TSJC.