Ensenyament obre la porta a estudiar el futur dels concerts a les escoles que segreguen per sexe

La nova consellera, Clara Ponsatí, afirma que la reflexió s'ha de fer sobre "evidències i fonamentacions" i no sobre "apriorismes"

La nova consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, no preveu canvis de forma immediata en els concerts educatius perquè "són un compromís" del Govern i trencar-lo "causaria més problemes que no resoldria". Tot i això no tanca les portes a estudiar, "en un futur" els concerts a les escoles que segreguen per sexe. Per a Ponsatí, però, la reflexió s’ha de fer "sobre evidències i fonamentacions" perquè considera que no potser un tema "apriorístic". Critica que sovint el debat sobre el sistema de concerts es fa en l’àmbit polític motivat per aspectes "que no tenen a veure amb l’educació".

Ponsatí ha fet aquestes declaracions en una entrevista a l’ACN, on ha reconegut també que les propostes que recull el document 'Ara és demà' –elaborat pel Consell Escolar de Catalunya (CEC)–, com pot ser l’escolarització obligatòria fins als 18 anys o la inclusió del P2 a les escoles, són "naturals" i s’aniran desenvolupant en funció dels recursos disponibles.

Mantenir la immersió lingüística

La nova titular d’Ensenyament és partidària de mantenir el sistema d’immersió lingüística a les escoles perquè és el que demana la "immensa majoria" de les famílies. Per a Ponsatí n’és una mostra que d'entre el més d’un milió i mig d'alumnes que té el sistema, només en 154 casos s’ha sol·licitat l’ajuda dels 6.000 euros per estudiar en una escola privada i en castellà, malgrat les campanyes que s’han dut a terme. Ponsatí, que ha explicat que la Generalitat no ha fet cap pagament en aquest concepte, també ha detallat que les mesures cautelars d’imposar el 25% de castellà com a llengua vehicular que s’han pres en una dotzena de casos judicialitzats tampoc no han afectat, obligatòriament, tot el grup classe.

Per a la consellera, les relacions amb el ministre d’Educació, amb qui encara no s’ha posat en contacte, han de ser "correctes" i amb la "màxima cooperació", però ha defensat les competències "exclusives" de la Generalitat en educació, tot i manifestar que els preocupa "l’afany d’interferir-hi" del Partit Popular, que no respecta ni els estatuts d’autonomia. Tot i això, Ponsatí ha recordat que l’horitzó és el referèndum d’independència.