Publicitat
Publicitat

Ensenyament redueix a menys de la meitat les subvencions a les escoles bressol concertades

El Departament d'Ensenyament confia en arribar a un acord amb les Diputacions per assumir la diferència

La Generalitat ha fixat en 300 euros per alumne i curs la subvenció a les escoles bressol privades sense ànim de lucres, per al curs 2013-2014, una xifra que suposa una retallada de més de la meitat del que va adjudicar el curs 2012-2013, que arribava als 720 euros per alumne i curs. El departament d'Ensenyament confia en poder arribar a un acord amb les quatre diputacions perquè puguin assumir la resta de la subvenció. Des de les escoles bressol s'ha valorat l'esforç de l'administració per convocar, tot i que hagi arribat un any més tard del previst, i s'han mostrat sorpresos per una davallada que no tenen clar com gestionar, tenint en compte que ja han fet esforços per quadrar els comptes.

Les escoles bressol privades sense ànim de lucre podran optar a una subvenció de fins a 300 euros per alumne i curs, una ajuda que correspon al curs 2013-2014. Això suposa una retallada de més de la meitat de l'ajuda, que el 2012-2013 va ser de 720 euros per alumne i curs, i que ja representava una petita disminució del pressupost, tenint en compte que els cursos anteriors l'ajuda era de 800 euros per alumne i curs. En el casos en què el 25% de l'alumnat d'una escola tingui un grau de disminució superior als 65%, l'ajuda augmenta fins als 600 euros. Fa dos cursos, però, aquesta subvenció era de 1.350 euros per alumne i curs

En total, el departament d'Ensenyament hi destinarà fins a 3 MEUR i confia en poder arribar a un acord amb les quatre diputacions catalanes perquè puguin assumir la resta de l'ajuda i evitar que les escoles hagin de prendre mesures o augmentar les quotes dels pares.

De fet, des de la Coordinadora d'Escoles Bressol de Catalunya, que aquesta tardor s'havien mobilitzat per reclamar aquestes ajudes, s'ha valorat positivament la publicació al DOGC de la convocatòria però a la vegada s'han mostrat decebuts per la davallada de l'import. Montse Fernàndez, presidenta de la Coordinadora, ha explicat a l'ACN que les escoles bressol ja han hagut de prendre mesures per poder quadrar els comptes i mantenir les quotes de les famílies, com pot ser prescindir d'alguns serveis, rebaixar-se el sou o acomiadar personal. Per Fernández, 420 euros de diferència per alumne i curs són molts diners per afrontar des de les escoles.

Fernández ha agraït l'esforç de l'administració per convocar aquestes ajudes però ha lamentat també que en el projecte de pressupostos per a l'any 2015 no hi aparegui l'etapa del 0 a 3. Considera que és ''preocupant'' perquè significa que estan ''fora'' del departament d'Ensenyament, tant les escoles bressol públiques com privades i reclama una reflexió perquè se segueixi considerant una ''etapa educativa'' important en els infants.

10.000 infants escolaritzats

Tal i com va explicar l'ARA, els centres, que escolaritzen diàriament més de 10.000 infants de pocs mesos fins a tres anys, afrontaven el segon curs consecutiu sense disposar de les subvencions, un fet que ha obligat a moltes llars d’infants a buscar “solucions alternatives” per intentar sobreviure, com ajustar les condicions laborals de la plantilla docent o exigir esforços econòmics a les famílies.

 

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de