Ensenyament ha obert 20 expedients per abusos a escoles des del 2006

Nou casos han estat condemnats, quatre han estat absolts i set estan en fase d'instrucció

NÚRIA MARTÍNEZ / ARNAU GARCIA

Ensenyament ha obert expedients a 20 centres per suposats abusos a escoles des de 2006. Així ho ha assegurat després de les preguntes els periodistes la secretària general d'Ensenyament, Maria Jesús Mier, durant la roda de premsa sobre les dades de preinscripció escolar. D'aquests 20 casos, nou han acabat amb condemnes, quatre han estat absolts i set estan en fase d'instrucció. Segons ha assegurat Mier, els  Maristes tenen dos expedients en fase d'instrucció.

Pel que fa a la resta de casos -tant els que tenen condemna com els que no- Ensenyament no ha volgut concretar quines escoles són ni què ha passat amb els professors condemnats. Tampoc ha volgut fer públic quins són els altres cinc centres -a banda dels Maristes- que estan en fase d'instrucció per presumptes abusos, ni en quin punt estan aquests casos. Fonts d'Ensenyament han insistit que sempre que hi ha delicte, el cas passa als Mossos d'Esquadra i, posteriorment, a la via judicial.

No obstant això, les mateixes fonts no han volgut concretar si el casos també es presenten a Fiscalia. "El protocol contra abusos sexuals s'ha posat en marxa sempre que hi ha qualsevol sospita o denúncia i ja es posava en marxa molt abans que entrés en vigor el protocol antiabusos, aprovat el 2011", ha assegurat Mier. 

Davant la negativa de la Generalitat, aquests són alguns casos d'abusos a menors que han tingut lloc a escoles i que han transcendit a la premsa en el període dels últims deu anys:

  • Ametlla del Vallès: El Departament d'Ensenyament va apartar a principis de març d'aquest any un professor de l'IES Eugeni Xammar de l'Ametlla. Es troba amb llibertat provisional, mentre el TSJC investiga suposats tocaments adolescents d'entre catorze i setze anys.
  • Montseny: El TS ha ratificat aquest dijous una sentència que va emetre l'Audiència de Barcelona que condemna un professor del Montseny a 30 anys de presó. L'home va abusar de mitja dotzena de menors d'entre sis i onze anys, entre el 2011 i el 2013.
  • Molins de Rei: Un veí del Vendrell que exercia com a professor en una escola de la localitat del Baix Llobregat, estava acusat dels delictes de pornografia infantil i assetjament de menors, i va ser absolt a principis d'aquest any. La seva detenció es va produir a l'octubre del 2014, cosa que va provocar el seu acomiadament, i no va ser exculpat fins un any i mig després.
  • Bruc: Un professor d'arts marcials ha estat jutjat aquest dilluns per abusar d'un nen de tres anys al col·legi El Bruc (Anoia), que era alumne seu des del 2012. La Fiscalia demana onze anys i mig de presó, mentre l'home nega els fets, segons EFE. L'home va deixar de treballar amb nens "perquè se sentia incòmode", però des de finals del 2015 torna a impartir classes d'aikido a menors amb dos adults que l'acompanyen.
  • Lleida: Aquest cop és un alumne qui va abusar de cinc companys de centre educatiu, a Lleida, segons va destapar el Síndic de Greuges. Rafel Ribó va relatar que l'agressor va canviar de centre, així com dues víctimes. El Síndic critica que la conselleria d'Educació no ho comuniqués a la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). El departament va considerar que no era necessari, però ho ha comunicat a petició de Ribó.
  • Bàscara: Un matrimoni va denunciar que el seu fill de quatre anys va ser víctima d'abusos per part de dues germanes, també menors, a l'abril del 2012 en una escola de la localitat. Aleshores, van demanar la depuració de responsabilitats per part de la direcció del centre i el Departament.
  • Lloret de Mar: L'Audiència de Girona va condemnar a 41 anys de presó, dels quals només en complirà 16 i mig, un monitor de menjador per abusar de 17 menors. Feia activitats extraescolars i casals al centre educatiu de Lloret.
  • Puigcerdà: Un educador infantil va ser detingut al maig del 2015 per haver agredit sexualment, suposadament, de dos germans de 5 i 9 anys. Els fets es van produir mentre els feia classes de repàs, però també havia fet substitucions en diferents centres. El detingut havia participat a una llista electoral d'ERC, a Puigcerdà, com a independent, cosa que va suposar que el partit l'apartés.
  • Maristes: Aquests casos d' abusos a menors a les escoles es sumen a les 32 denúncies contra nou professors i un monitors. Malgrat tot, 14 d'aquestes denúncies podrien haver prescrit, segons està investigant el jutge.