Ensenyament prepara accions judicials contra qui "injuriï" l'escola catalana

El departament diu que el sistema educatiu és "un exemple de llibertat"

El departament d'Ensenyament ha advertit aquest dilluns que prendrà les accions judicials "necessàries" contra els autors dels "atacs" al model educatiu català i que injuriï els docents. Per protegir els alumnes, els docents i el conjunt de l’escola catalana, el departament d’Ensenyament ha demanat als seus serveis jurídics que emprenguin les accions judicials contra membres del govern espanyol i de diversos partits polítics per les "falsedats i acusacions infundades".

En un comunicat, la conselleria ha assegurat que l'escola catalana "és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme", "una de les principals vies d'integració de les famílies nouvingudes i un veritable ascensor social". "L’escola catalana està íntimament lligada a la seva realitat social, i per això ha d’atendre les inquietuds dels seus alumnes quan la societat del seu entorn viu episodis traumàtics", explica.

"La professionalitat dels docents i l’autonomia de centre són el puntal del sistema i en garanteixen la pluralitat". El comunicat assegura que "atacar la professionalitat dels docents és injuriar-los i intentar atemorir-los" perquè exerceixin "l’autocensura" en tot allò que pugui perjudicar els interessos de qui els injuria.

Segons el Govern, "l’escola catalana és convivència", i aquesta convivència es garanteix i es treballa cada dia amb tots i cadascun dels membres de la comunitat educativa. "Els atacs externs intenten trencar-la i afavorir interessos polítics, mai pedagògics", argumenta. "Aquesta campanya orquestrada no té escrúpols, pel fet de prendre com a hostatges el conjunt d’alumnes catalans; és una violació clara de l’article 10 de la Declaració Universal dels Drets dels Infants de les Nacions Unides: 'L'infant ha de ser protegit contra les pràctiques que puguin fomentar la discriminació racial, religiosa o de qualsevol altra mena'".

El comunicat conclou que al llarg dels 40 anys de franquisme, alumnes, docents i escoles "van patir l’adoctrinament" de la Formación del Espíritu Nacional: "Avui la pedagogia i les necessitats dels alumnes són l'única guia de l’escola catalana".

A més, recorda que els resultats del sistema educatiu de Catalunya i l’adquisició de les competències bàsiques són un "exemple de transparència", amb la supervisió del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.