Societat 09/05/2016

Ensenyament salva 10 grups de la retallada de P-3 per al curs que ve

La conselleria preveu suprimir 60 classes de P-3 a les escoles amb concert i 54 a les públiques, deu menys de les previstes inicialment. Les famílies lamenten que és insuficient

Selena Soro
3 min
67 grups menys:  la retallada a P-3 el curs que ve

Barcelona64 grups menys a P-3. Aquesta havia de ser la retallada de places per al curs vinent a les escoles públiques, segons les previsions inicials del departament d'Ensenyament, elaborades abans de l'inici de preinscripcions. A data d'avui, amb les peticions de les famílies ja a les mans, Ensenyament ha decidit salvar 10 grups de P-3 que en un principi havien de ser suprimits. La decisió s'ha pres per adaptar-se a les demandes de les famílies i també, segons ha explicat el director general de centres públics, Lluís Baulenas, “perquè s'ha arribat a acords amb els municipis” per mantenir grups tot i que hi hagi menys alumnes. Són dades provisionals que, d'aquí al 17 de maig, quan es faci oficial l'oferta final, podrien canviar lleugerament i que el director general ha presentat aquest dilluns en una trobada amb periodistes.

Així, per al curs vinent se suprimiran 54 grups de P-3 a l'escola pública, mentre que en altres centres se n'obriran 63. El balanç inclou 9 grups més en l'oferta respecte a la programació inicial del departament, un fet que Baulenas ha valorat “molt positivament”. El director general de centres públics ha assenyalat que, a nivell teòric, tenint en compte la davallada de la població –i un 5,4% menys de demanda a P3–, “a tot Catalunya s'haurien hagut de tancar 106 grups i finalment han estat 54”. Pel que fa als centres concertats, la previsió és suprimir 60 grups, encara que és una xifra molt provisional, a l'espera de les matriculacions.

Baulenas també ha celebrat que hi hagi hagut un increment de la demanda de l'oferta pública per sobre de la concertada. A Barcelona ciutat, per exemple, s'han hagut d'incrementar 11 grups de P-3 en escoles públiques. La falta de places a les escoles públiques de la capital, de fet, ha generat molt de neguit. Divendres passat un miler de pares i mares van manifestar-se a la plaça Sant Jaume contra el repartiment de les noves línies obertes a les escoles públiques de Barcelona per al curs vinent –conegudes com a 'bolets'– davant la falta de places després de les preinscripcions.

Aprofitar per abaixar les ràtios

L'increment de l'oferta en 9 grups a nivell de tot Catalunya també és una mesura insuficient per a moltes famílies, que opinen que la distribució deixa de banda la garantia de qualitat a l'escola pública: “La davallada de la població i de la demanda es podria aprofitar per disminuir les ràtios de les aules”, lamenta a l'ARA la vicepresidenta de l'AMPA Margalló de Castelldefels, Francesca Jandula, a qui la conselleria ha comunicat que es quedarà sense una línia de P-3. Diumenge han convocat una xocolatada de protesta, i tenen previst reunir-se amb l'Ajuntament i amb tots els grups polítics per elevar la seva postura al departament, una situació que es repeteix en moltes AMPA de Catalunya. “Quan parles amb els professors t'adones que estan saturats, i que amb 25 nens a classe no arriben. Ens agradaria arribar al màxim de 22 alumnes per grup i, progressivament, als 18. Abaixar ràtios i no tancar línies no suposa cap sobrecost, i milloraria la qualitat del sistema educatiu públic”, conclou la vicepresidenta de l'AMPA.

El proper 17 de maig es publicarà l'oferta final dels ensenyaments obligatoris, que inclourà tots els ajustaments respecte a l'oferta inicial, i el 20 de maig les famílies coneixeran els centres assignats.

Els sindicats convoquen una manifestació per a dimecres

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, CGT i UGT han fet aquest dilluns una crida a la comunitat educativa a mobilitzar-se en contra de les polítiques del departament d’Ensenyament amb diverses concentracions dimecres a Tortosa, Barcelona, Tarragona, Girona, Manresa i Sabadell. A Lleida, on dimecres és festiu, la protesta serà dijous.

Els sindicats exigeixen el retorn a l’horari lectiu de 18 hores a secundària i 23 a primària –“l’horari anterior a les retallades”, detalla el portaveu d’USTEC, Ramon Font– i la substitució de tot el personal des del primer dia de la baixa i des de l’1 de setembre. També demanen al departament que retiri l’extensió del pla pilot del decret de plantilles –que marca que sigui el director qui esculli el personal–, que no tanqui cap aula en l’ensenyament públic, que se solucioni la situació d’infrafinançament i que es redueixin les ràtios de les aules.

Els sindicats van assenyalar que les concentracions són “l’inici d’un procés” de mobilitzacions en què no descarten aturades i van avisar d’accions “més contundents” de cara al començament del curs escolar.

stats