Entitats ecologistes denuncien "opacitat" en la informació sobre la qualitat de l'aigua consumida a Catalunya

Aigua és Vida i Som lo que Sembrem impulsen una moció a tots els ajuntaments catalans perquè es publiquin les anàlisis de l'aigua destinada al consum humà

Les plataformes ecologistes Aigua és Vida i Som lo que Sembrem han denunciat aquest dimecres l'"opacitat" en la informació sobre qualitat de l'aigua destinada al consum humà a tot Catalunya i han anunciat que impulsaran una moció a tots els ajuntaments catalans perquè es publiquin les anàlisis de l'aigua destinada al consum humà.

Segons han informat aquestes entitats, encara que els controls sanitaris als quals està sotmesa l'aigua que surt de les aixetes "són robustos i rigorosos", la ciutadania no té accés a aquesta informació. La llei 140/2003, que estableix els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua per a consum humà, assenyala que "la informació donada als consumidors ha de ser puntual, suficient, adequada i actualitzada sobre tots i cadascun dels aspectes descrits en aquest reial decret, a través dels mitjans de comunicació previstos per cadascuna de les administracions implicades i els gestors de proveïment". "Però una repassada als diferents canals de comunicació d'aquestes administracions demostra una realitat molt diferent", han denunciat les dues plataformes en un comunicat.

Els ecologistes han denunciat que pràcticament cap de les administracions responsables en matèria d'aigua per a consum humà publica les anàlisis d'aigua, ni les administracions locals, ni el Sistema Nacional d'Informació d'Aigua de Consum (SINAC), màxim òrgan responsable estatal, "amb una pàgina web que fa mesos que està fora de servei".

La contaminació dels rius, un factor agreujant

Així, les organitzacions han denunciat "l'opacitat amb la qual es troba la ciutadania, més alarmant en un país on la contaminació en els rius i en els aqüífers és omnipresent". Després de recordar l'abocament de sals procedents d'activitats mineres al riu Llobregat o de purins en la conca del Ter, les dues plataformes han informat que impulsaran una campanya en tots els ajuntaments, responsables últims del proveïment d'aigua potable, perquè publiquin les anàlisis d'aigua fetes fins a l'actualitat i les que es facin d'ara endavant.