En breu
Societat 19/06/2012

Entitats i famosos, contra els estigmes en salut mental

2 min
Entitats i famosos, contra els estigmes en salut mental

Plataforma unitària per sensibilitzar

Els principals agents del sector de la salut mental uneixen esforços per lluitar contra els estigmes en aquest àmbit i contra la discriminació de les persones que pateixen aquests problemes. Les associacions de pacients i de familiars, juntament amb les patronals sanitàries, van presentar ahir al matí a Barcelona el projecte Obertament, una plataforma unitària que té com a objectiu sensibilitzar l'opinió pública. A més dels impulsors, la iniciativa té el suport econòmic de diverses institucions.

Un factor clau per a la recuperació

Els impulsors d'Obertament asseguren que acabar amb l'estigmatització, un fenomen més important del que es pensa, és clau per a la recuperació de les persones amb problemes de salut mental, que també són un col·lectiu més nombrós del que es pensa. Segons un estudi de la Universidad Complutense de Madrid, un 28% de la població de l'Estat ni tan sols entrevistaria per a una feina una persona amb un trastorn mental. Segons l'Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patirà algun trastorn mental en algun moment de la seva vida.

Pla ambiciós a quatre anys vista

La plataforma té un ambiciós pla d'actuació pensat a quatre anys vista que inclou accions a escala local per promoure el contacte i la participació social de les persones, campanyes en mitjans, sensibilització de col·lectius específics i resposta directa a males pràctiques concretes. En moltes de les actuacions, es vol que les mateixes persones amb trastorns mentals hi participin explicant les seves vivències en primera persona.

Espot contundent i cares conegudes

La campanya de comunicació inclou un contundent espot de televisió en què el protagonista conclou: "Sí, tinc un problema de salut mental, però continuo sent jo mateix. El que ens allunya són els vostres prejudicis". A més d'aquest i altres anuncis, s'han gravat vídeos de suport de personatges coneguts com Albert Om, Jordi Évole, José Corbacho, Ramon Pellicer, Santi Millán, Xavi Coral, Raquel Sans, Lluís Lllongueras, Quim Masferrer i Lídia Pujol.

stats