Entitats socials alerten que la pobresa i la malnutrició infantil s'agreujaran si les administracions no actuen

Els responsables de les entitats lamenten que Catalunya s'està acostant a les estadístiques dels països en vies de desenvolupament

Diverses entitats socials han alertat aquest dimarts al Parlament que la pobresa, la malnutrició i la manca d'habitatge dels infants poden agreujar-se si les diferents administracions no actuen amb prou força per revertir la situació causada per la crisi econòmica i l'elevat atur. En una compareixença conjunta a la Comissió d'Infància del Parlament, el Banc dels Aliments, Càritas, la Societat Catalana de Pediatria i la Plataforma d'Infància de Catalunya han reiterat els arguments dels últims mesos, i ha advertit que Catalunya s'està allunyant dels estàndards europeus i s'està acostant perillosament a estadístiques més pròpies de països en vies desenvolupament.

La salut infantil depèn més del codi postal que del codi genètic

La Societat Catalana de Pediatria ha tornat a explicar la diferència entre malnutrició i desnutrició. La desnutrició infantil, la manca d'aliments, no existia a Catalunya fins fa uns anys, excepte per malalts aguts i crònics, però Xavier Pérez Porcuna ha assegurat que actualment hi ha risc d'apropar-se a la situació dels països en desenvolupament en aquesta matèria. El president, Fernando Alonso Moraga, ha alertat que actualment el codi postal és més important que el codi genètic per determinar la salut dels infants. De fet, els pediatres han recordat que hi ha més de deu anys de diferència en l'esperança de vida entre alguns districtes de Barcelona.

Les entitats no poden substituir l'administració

Els responsables de Càritas, Carme Borbonès i Agustí Adell, han assegurat que mentre serveis públics bàsics com l'educació i la sanitat estan garantits, no ho estan altres drets dels infants, com l'alimentació i la llar. Han explicat que Càritas no pot ni vol substituir les administracions. Borbonès ha assegurat que els aliments no són tant cars, i que hi ha famílies que es gasten diners en menjar poc saludable.

Paco Estellés, de la Plataforma d'Infància de Catalunya, ha reiterat que les ajudes socials, com les beques menjador, no arriben a tothom i això fa que no es puguin garantir els drets dels infants.

Antoni Sansalvadó, del Banc dels Aliments, ha reivindicat els esforços i la creativitat de la seva entitat per fer front a la manca d'aliments i de varietat de nutrients que poden tenir alguns nens i ha ironitzat assegurant que la seva intenció és perdre "clients". Sansalvadó ha elogiat la bona coordinació amb els ajuntaments.

Més continguts de