Societat 15/03/2015

Entitats i partits es mobilitzen perquè la imminent reforma territorial francesa no anul·li la Catalunya Nord

SEM Catalunya Nord vol promoure la necessitat de mantenir un nombre mínim de competències en camps com la conservació i promoció de la llengua catalana, les relacions transfrontereres amb Catalunya, la gestió dels fons europeus, i la cultura en debat públic

Acn
2 min
Pere Manzanares i Miquel Arnaudies, de la Federació d'Entitats de la Catalunya del Nord, són dos dels impulsors de SEM / ACN

PerpinyàO treballem tots junts o en pocs mesos perdrem les poques competències que ens queden", ha afirmat el president de Ràdio Arrels i un dels impulsors de SEM Catalunya Nord, Pere Manzanares, arran de la imminent reforma territorial del govern francès que preveu la fusió de les regions, entre elles la del Llenguadoc-Rosselló, i la pèrdua de "pes polític" dels departaments. El col·lectiu ha impulsat un manifest al qual s'han sumat partits polítics i institucions catalanistes per defensar "les especificitats" de la Catalunya del Nord amb vista a les eleccions departamentals i regionals.

La reforma territorial francesa entrarà en vigor el 2016 després de les eleccions regionals del pròxim mes de desembre. De resultes d'aquest procés, el Llenguadoc-Rosselló, on s'encabeix la Catalunya del Nord, s'haurà de fusionar en una macroregió amb la del Migdia-Pirineus amb capital a Tolosa de Llenguadoc. Això suposarà, segons ha explicat un dels impulsors de SEM, la desaparició de l'executiu actual del departament dels Pirineus Orientals i que les seves competències actuals siguin traspassades, en bona part, a la nova macroregió resultant de la fusió de les dues actuals.

El col·lectiu SEM està format per la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, la territorial nord-catalana de l'ANC, Convergència Democràtica de Catalunya, Unitat Catalana, la CUP, Esquerra Republicana de Catalunya i Europe Ecologie Les Verts. Manzanares ha afegit que, tot i que actualment no en formen part, confia que aviat es podrà arribar a un acord de mínims amb els partits majoritaris, com són la UMP i els socialistes. "De moment, els grans partits no s'han volgut posicionar sobre aquesta qüestió, però confio que a mesura que s'acostin les eleccions assumiran algunes de les nostres reivindicacions", ha afegit.

La plataforma vol "promoure en el debat públic, en els estaments culturals, socials, econòmics i polítics de Catalunya Nord", la necessitat de mantenir un nombre mínim de competències en camps com ara la conservació i promoció de la llengua catalana, les relacions transfrontereres amb Catalunya, la gestió dels fons europeus, i la cultura. En aquest sentit, Pere Manzanares ha reconegut que "l'estat francès mai ens donarà un estatut propi, però sí que ens pot cedir algunes competències".

Manzanares ha reconegut que anteriorment s'havien engegat iniciatives similars, com la presentada per Unitat Catalana el mes de juliol passat i que va comptar amb el suport, per exemple, d'Oriol Junqueras, líder d'ERC, però que cap com SEM "ha estat suficientment transversal per aconseguir els seus objectius".

Així doncs, els esforços del col·lectiu se centraran a aconseguir que es respecti al màxim el funcionament competencial del Consell General dels Pirineus Orientals i que, en cas que la reforma territorial l'afecti, es pugui mantenir el seu funcionament per gestionar les competències actuals.

Pel que fa a terminis, el col·lectiu no es fixa cap data per dur a terme els seus objectius i "queda obert a tots els ciutadans sense exclusiva d'origen, actors econòmics i polítics, entitats, sindicats, compartint una reivindicació democràtica i ciutadana per tirar endavant els interessos del territori i la seva identitat catalana".

stats