Crisi alimentària
Societat 09/06/2011

Es confirma que el cas d'E. coli detectat a Tenerife és de la soca 0104

Les proves han confirmat que una dona alemanya de 36 anys, turista de visita a Tenerife, ha tingut la soca d'E. coli que ha provocat el brot a Alemanya

Efe
2 min

Santa Cruz de TenerifeEl director general de Salut Pública de Canàries, José Díaz-Flores, ha afirmat avui que una ciutadana alemanya que estava de vacances a Tenerife ha patit una infecció d'E. coli de la soca 0104, i ha recordat que la pacient ja està donada d'alta.

"El laboratori del Centre Nacional de Microbiologia ens ha informat que la pacient alemanya, de 36 anys i resident en una zona propera a Hamburg, va tenir E. coli de la soca 0104 del brot existent a Alemanya", ha agregat Díaz-Flores en roda de premsa.

Díaz-Flores ha assegurat que el contagi es va produir a Alemanya "sense que les autoritats sàpiguen encara l'origen de la soca". També ha recordat que el 30 de maig, quan la dona ja era a l'illa, la pacient va tenir diarrees hemorràgiques, va anar a un centre sanitari i, al dia següent, va ingressar en un hospital canari.

"Es va notificar a la Direcció de Salut Pública el possible cas sospitós d'E. coli, i automàticament va ser notificat al Ministeri de Sanitat perquè aquest ho comuniqués al sistema europeu", ha agregat. El 6 de juny es van enviar les mostres al laboratori de referència, el Centre Nacional de Microbiologia, i el dia 7 la pacient va rebre l'alta "perquè es trobava bé i evolucionava favorablement".

No hi ha risc d'expansió, però cal extremar precaucions

"No hi ha risc d'infecció a Canàries, però hem de recórrer a les recomanacions generals pel que fa a la higiene a l'hora de tractar els aliments", ha agregat Díaz-Flores.

Per la seva banda, el cap del Servei d'Epidemiologia canari, Domingo Núñez, ha dit que, malgrat que el nombre de casos està disminuint, se n'han detectat un total de 720 a tot el món que han desenvolupat complicacions i 2.023 més que han evolucionat sense complicacions, com és el cas d'aquesta turista.

A Alemanya, ha explicat, hi ha hagut 25 morts. A Suècia han comunicat 46 casos, a Dinamarca 20, al Regne Unit 11 i a Holanda, 6.

"Tots aquests casos estan relacionats amb viatges a Alemanya, cosa que vol dir que aquests pacients han estat exposats a aliments contaminats amb el bacteri", ha afegit.

A l'Estat, fins avui, n'hi ha hagut dos casos: un al País Basc i aquest a Tenerife.

stats