Societat 05/06/2012

Espanya i Portugal volen sumar forces en turisme per fer front a la crisi

Experts reunits al Fòrum Ibèric de Barcelona aposten per aprofitar les sinergies entre els dos països per atraure nous turistes

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaEl ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i el ministre d'Economia i Ocupació de Portugal, Álvaro Santos Pereira, han apostat aquest dimarts pel turisme com a base per a la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball i per la col·laboració dels dos països per sortir de la crisi. Els dos ministres han participat avui en II Fòrum Ibèric de Barcelona, impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i el Govern de Portugal i dedicat a la península Ibèrica com a destí turístic, on s'ha posat de manifest la importància del sector en l'actual conjuntura econòmica.

El sector turístic representa el 9 % del PIB de Portugal, l'11% del PIB espanyol i l'11,5 % del català. Tant Soria com Santos Pereira consideren que el turisme té un paper essencial com a motor econòmic i de creació de llocs de treball i aspiren al fet que ho segueixi sent en una conjuntura econòmica difícil. Tot i això, el ministre d'Indústria ha alertat que la bona salut del sector està amenaçada per un número creixent de competidors i ha assenyalat que no podem quedar-nos "impassibles" davant aquest increment i que cal modificar alguns hàbits per aconseguir els rendiments més grans i aprofitar les oportunitats que se'ns obren, no només en el segment de sol i platja, sinó també en l'urbà, rural, gastronòmic o cultural.

Federico Costa, president de Turisme de Portugal, ha explicat aquest matí que el sector turístic, tant Espanya com Portugal, està creixent "però no és immune a la crisi" i per això, ha dit, "cal compensar la caiguda de turistes locals fent créixer les visites dels estrangers". En aquest sentit, alguns experts suggereixen que els dos països sumin forces i es presentin com a únic destí turístic, especialment de cara als visitants de fora de les fronteres europees. Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, ha dit que aquesta col·laboració s'ha de fer "conjugant bé les diferents marques dels països per ser comercialment eficaços, però utilitzant també les grans armes, com pot ser la ciutat de Barcelona".

D'altra banda, Cecília Meireles, secretària d'estat de Turisme del Govern de Portugal, ha reconegut que "Espanya i Portugal són competidores" però amb motiu dels nous contrincants que han sorgit en els últims anys, especialment a la ribera sud del Mediterrani, "es poden unir i intentar lluitar contra aquesta competència que cada vegada serà més agressiva i presentar-se com a únic destí, la península Ibèrica".

stats