Espanya aprova un nou pla de qualitat de l'aire i l'envia a Brussel·les amb cinc mesos de retard

El pla obliga les ciutats de 50.000 habitants a tenir una zona de baixes emissions el 2023

El govern espanyol ha aprovat el primer Programa Nacional de Control de la Contaminació Atmosfèrica (PNCCA) amb 57 mesures perquè Espanya compleixi durant la pròxima dècada els objectius de reducció de les emissions contaminants. L'aprovació, però, arriba tard, perquè el termini perquè els països enviessin els seus programes a Brussel·les es va acabar a l'abril. Una de les principals mesures és l'obligació que les ciutats de més de 50.000 habitants comptin amb una zona de baixes emissions a partir del 2023, de l'estil de Madrid Central. L'anunci del pla coincideix amb la jornada de vaga mundial en contra l'emergència climàtica

Teresa Ribera, titular en funcions del ministeri per a la Transició Ecològica, ha subratllat que el programa "apel·la en gran mesura a qüestions de salut", després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assegurés que la contaminació de l'aire és el quart factor de risc de mort al món i que, a Espanya, ha causat més de 93.000 morts prematures en l'última dècada. 

El PNCCA ha de permetre reduir fins al 2030 un 92% els nivells de diòxid de sofre, un 66% els òxids de nitrogen, un 30% els compostos orgànics volàtils no metànics (COVNM), un 21% les emissions d'amoníac i un 50% les partícules fines. Per aconseguir-ho es fixen accions en diferents àmbits, com l'elèctric, l'agrícola o la calefacció, malgrat que un dels més importants és el trànsit per carretera: el pla vol reduir l'ús del vehicle privat en entorns urbans en un 35% el 2030 i un 1,5% cada any en desplaçament interurbans. De fet, el pla arriba després que el juliol passat la Comissió Europea denunciés als tribunals Espanya i Bulgària per incomplir de manera reiterada els límits de contaminants, sobretot en ciutats com Madrid o Barcelona. 

El pla aprovat aquest divendres és una mena de suport i acompanyament als plans que ja estan posant en marxa altres administracions, com els ajuntaments i els governs autonòmics.