15/07/2011

Espanyols que conquisten el món

2 min

Españoles por el mundo és el programa de TVE que va a la recerca d'emigrants de la pell de brau que, segons asseguren tots, han fet fortuna a l'estranger. Tots els testimonis que anem coneixent arreu del món estan contentíssims amb la seva decisió de marxar a viure fora i en pràcticament tots els casos tens la sensació que qualsevol país on vagis a parar té avantatges respecte d'Espanya. Fins i tot els del Tercer Món.

Dimarts els reporters de TVE aterraven al Camerun i, ves per on, allò semblava el paradís. No entenc com no hi hem marxat tots en massa. Platges fantàstiques, molta calma fent les coses i uns mercats poc higiènics però es veu que t'hi acostumes de seguida. Hi ha de tot, explicaven els protagonistes. Primer sembla que t'ho hagis de portar tot d'Espanya però després descobreixes que comprar roba interior de segona mà a un mercat brut és molt pràctic. A més, vam veure Samuel Eto'o repartint beques universitàries com si fos un catedràtic i el salvador de la seva mare pàtria.

Españoles por el mundo vol fer pedagogia cosmopolita, normalitzar les diferències. Però de vegades aconsegueix l'efecte invers: potenciar l'abisme cultural entre els uns i els altres a través d'aliments fastigosos o costums extrems. Però insisteixen a demostrar que els que s'han vist amb la necessitat d'emigrar han estat més llestos que els que s'han quedat: són els rics i els espavilats del país que els adopta. Van tan sobrats que fins i tot es queden el micròfon del programa. S'acomiaden del reporter a la porta de casa i hi entren amb la petaca de so a la cintura. La deuen dur posada sempre, a l'espera que torni un altre aborigen espanyol amb una càmera a rebre lliçons de com conquerir el món.

stats