SOCIETAT
Societat 25/06/2011

Estar-se assegut més de sis hores al dia augmenta el risc de morir per una cardiopatia

Un estudi de l''American Journal of Epidemiology' indica que el risc és més gran per a les dones que per als homes, encara que practiquin exercici

Redacció
1 min

BarcelonaÉs possible que el lector que llegeixi aquesta notícia assegut vulgui aixecar-se en arribar al final del text. I és que un estudi publicat a l'American Journal of Epidemiology relaciona el fet d'estar-se assegut més de sis hores al dia amb el risc de patir una cardiopatia mortal. Segons l'estudi, el sedentarisme perjudica més les dones que els homes, encara que es compensin les hores de repòs, sigui a la feina, al cotxe o davant la televisió, amb exercici.

El risc de patir una malaltia coronària és màxim entre les dones que no fan exercici i seuen durant llargs períodes de temps. Tenen un 94% més de probabilitats de morir que les que seuen menys de tres hores al dia i fan activitats físiques. En el cas dels homes, el percentatge es redueix fins al 48%. Per als que després del llarg horari d'oficina fan exercici, el risc és menor: d'un 37% en el cas de les dones i d'un 18% en el cas dels homes. L'estudi ha tingut lloc al llarg de 13 anys i ha implicat més de 50.000 homes i gairebé 70.000 dones.

L'American Cancer Society ja va identificar les llargues estades sobre la cadira com un factor de risc, independentment de l'activitat física que es practiqui. Les conseqüències metabòliques del repòs poden ser l'augment dels triglicèrids i del colesterol, de les proteïnes d'alta densitat o altres problemes relacionats amb la pressió sanguínia.

stats