RELIGIÓ
Societat 02/11/2013

Els Estats Units aplaudeixen el discurs aperturista del nou papa

És el quart país del món en catòlics i el segon en sacerdots

Joan Faus
3 min
Els Estats Units aplaudeixen el discurs aperturista del nou papa Més suport entre  la població llatina

WashingtonEl discurs aperturista del papa Francesc ha estat molt ben rebut als Estats Units, un país que, com en tants altres camps, és especial en l'àmbit religiós. El catolicisme té un pes majúscul en la vida diària, com demostren alguns exemples: a les monedes i als bitllets de dòlars hi ha inscrita la frase "Creiem en Déu", el president acaba solemnement els seus parlaments amb la mítica frase "Déu beneeixi Amèrica" i jura el seu càrrec sobre una Bíblia, i hi ha esglésies amb capacitat per a 20.000 persones.

Segons una recent enquesta de la Universitat Quinnipiac, un 68% dels catòlics nord-americans estan d'acord amb els comentaris del pontífex a favor que l'Església no centri tant el seu missatge en qüestions polèmiques com l'homosexualitat, l'avortament i els mètodes anticonceptius. A més, el 89% tenen una opinió positiva del nou papa, mentre que només un 4% la tenen negativa. El suport ha augmentat amb el temps, ja que en els primers tres mesos de l'argentí Jorge Bergoglio al Vaticà la seva aprovació als EUA era del 84%. En qualsevol cas, la xifra és superior al 67% de suport que tenia inicialment el seu predecessor, el papa Benet XVI. "Als catòlics americans els agrada el que escolten. Potser estaven a l'espera d'un jesuïta", apunta Maurice Carroll, responsable de l'informe de la prestigiosa universitat.

75 milions de fidels

Els EUA són el quart país del món en nombre de catòlics, amb uns 75 milions de fidels (per darrere del Brasil, Mèxic i les Filipines), segons un estudi de l'institut Pew. No obstant, en comparació amb els altres països líders, la xifra és molt baixa en proporció amb la població. És del 24,3% en comparació amb el 65% del Brasil o el 75% d'Espanya, que ocupa la novena posició amb un total de 34,6 milions de persones que es consideren catòliques. De fet, la població catòlica s'ha anat reduint en els últims anys als Estats Units, cosa que explicaria la bona acollida del discurs reformista del nou papa. Cal recordar, a més, que s'especula que bona part del suport a la candidatura de l'excardenal de Buenos Aires per convertir-se en papa li va provenir de la cúpula eclesiàstica nord-americana, molt crítica amb la feblesa amb què Benet XVI va abordar els escàndols de pederàstia. La seva influència és enorme, tenint en compte que els EUA són el segon país del món en nombre de sacerdots.

En aquest sentit, no sorprèn que el sondeig de Quinnipiac posi de manifest la visió més progressista de les bases catòliques dels EUA. Un 60% dels enquestats estan a favor del matrimoni homosexual en comparació amb el 56% d'entre els no catòlics. En el cas de la legalització de l'avortament, gairebé no hi ha diferències: del 52% i el 53%, respectivament. A més, el 60% dels catòlics nord-americans es mostren a favor que les dones puguin oficiar actes religiosos malgrat que el papa Francesc va reiterar recentment el seu rebuig a l'ordenació femenina.

El nou pontífex també ha rebut elogis del cap de la Conferència Episcopal dels EUA i del president del país, Barack Obama, que és cristià protestant i que fa poc va lloar la seva "humilitat increïble" i es va declarar "enormement impressionat" per la seva figura. En el passat, Obama s'ha vist enfrontat a l'ala més fonamentalista de l'Església nord-americana pel seu suport al matrimoni homosexual i a facilitar els mètodes anticonceptius. Ara cal veure si l'efecte Francesc rebaixa la tensió.

Més suport entre la població llatina

Entre la població llatina que viu als EUA, el papa Francesc té encara més suport que entre el conjunt dels catòlics. De fet, les bases catòliques del país s'han vist molt condicionades per l'augment de la immigració llatina en els últims anys. Un 52% dels immigrants són catòlics, i un 30% dels catòlics als EUA han nascut fora del país, per sobre de la mitjana. Com a comparació, el 13% de la població ha nascut fora dels EUA. Entre els immigrants catòlics, el 76% són llatins.

stats