CIÈNCIA
Societat 08/12/2010

Estats Units prova una càpsula privada per viatjar a l'espai

L'empresa privada SpaceX ha llançat amb èxit el coet Falcon 9. La NASA el necessitarà perquè vol retirar els transbordadors, les úniques naus capaces de transportar astronautes

Efe
1 min
El cohet Falcon 9 s'enlaira avui des de Cap Canaveral, a Florida

El coet Falcon 9, desenvolupat per l'empresa privada SpaceX, amb una càpsula dissenyada per transportar càrrega, ha estat llançat avui amb èxit a les 15.43 (hora catalana) des de Cap Canaveral, a Florida, en el seu segon viatge de prova. La càpsula és un prototip que en el futur podria transportar astronautes o càrrega a l'Estació Espacial Internacional (EEI).

El control de la missió ha revelat, a la pàgina web de la NASA, que l'enlairament s'havia desenvolupat de manera "satisfactòria" i que, minuts després, la càpsula Dragon, que transporta el Falcon 9, s'ha separat del mòdul principal.

La Dragon completarà dues òrbites senceres al voltant de la Terra, en les quals els controladors sotmetran l'aeronau a diferents maniobres, ha informat l'agència aeroespacial dels Estats Units. Després, la càpsula tornarà a entrar a l'atmosfera i la NASA calcula que podrà amarar a 500 milles a l'oest de la costa mexicana.

L'enlairament, la posada en òrbita i la posterior tornada de la Dragon són alguns dels primers passos cap a l'entrada d'empreses privades en el transport aeroespacial, després que la NASA anunciés la progressiva reducció de programes espacials amb finançament públic. El primer llançament de prova es va fer, amb èxit, el passat 4 de juny.

La NASA necessitarà sistemes com el Falcon 9-Dragon perquè vol retirar la seva flota de transbordadors espacials, les úniques aeronaus capaces de transportar astronautes, l'any 2011. El govern nord-americà vol veure si empreses privades com SpaceX poden llançar coets i càpsules espacials de manera més barata i eficient que els que utilitzen programes públics. SpaceX té un contracte amb la NASA de 1.600 milions de dòlars per fer 12 vols espacials. De moment poden transportar càrrega però no astronautes.

stats