Salut

Els Estats Units volen prohibir la venda de cigarrets electrònics amb gustos

Trump mou fitxa contra els dispositius per vapejar després que s'hagi fet pública la sisena mort relacionada amb el seu ús

SHEILA KAPLAN / The New York Times

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que prohibirà la venda de bona part de les cigarretes electròniques que es comercialitzen al país al constatar que centenars de persones han emmalaltit de misterioses afeccions als pulmons i que el seu consum entre adolescents es manté a l'alça. En una reunió al Despatx Oval amb les autoritats sanitàries, Trump ha admès que hi ha un problema amb aquests dispositius: "No podem permetre que la gent emmalalteixi ni que continuï afectant els nostres joves". Segons assenyalen fonts de l'executiu al 'New York Times', les sis morts s'han produït a Illinois, Kansas, Califòrnia, Indiana, Minnesota i Oregon, i han afectat persones més grans de 30 anys. Totes patien patologies pulmonars prèvies. 

El secretari de Salut nord-americà, Alex Azar, ha explicat que l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA) prepararà durant les pròximes setmanes un pla per retirar del mercat les cigarretes electròniques amb sabor i quasi totes les càpsules de nicotina, tret de les que tenen gust de tabac. Una prohibició que inclourà varietats tan populars com la menta i el mentol, malgrat que els productors han demanat moltes vegades que no se'ls ha de considerar sabors. 

La Casa Blanca i la FDA han rebut pressions per abordar aquest problema tant dels legisladors i les autoritats sanitàries com de les famílies i els docents, que s'han sentit incapaços d'allunyar les cigarretes electròniques dels joves i les aules. La raó: l'auge de malalties respiratòries relacionades amb vapejar detectades els últims mesos.

Les cigarretes electròniques, porta d’entrada al tabac per als adolescents

El fet que ja es tingui constància de 500 casos relacionats amb aquest ús en una trentena d'estats i que almenys hi hagi sis víctimes mortals ha fet créixer la preocupació a diferents estadis i ha propiciat una crida per demanar el veto total de les 'e-cig' –així com dels productes d'aquesta mena que fan servir cànnabis– que no compten amb una regulació al darrere. 

5 milions de consumidors joves

La setmana passada, Michigan es va convertir en el primer estat nord-americà a prohibir la venda de cigarretes electròniques amb sabors, i el governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo, ha demanat limitar-ne la comercialització. Massachusetts i Califòrnia també es plantegen mesures semblants a les del govern de San Francisco, que va aprovar a principis d'any la prohibició de les 'e-cigs'. Per la seva banda, Juul Labs, el gegant d'aquest sector als Estats Units, intentarà fer retrocedir la proposta de San Francisco amb un referèndum al novembre. 

L'any passat, la FDA ja va amenaçar amb prohibir la venda de cigarretes electròniques després de veure que la taxa d'ús d'aquests dispositius entre els adolescents agafava per sorpresa els experts de salut pública. La indignació pública, alimentada per les acusacions contra Juul Labs que asseguraven que havia dirigit deliberadament els seus productes als més joves, va fer que la companyia decidís interrompre voluntàriament la venda de les càpsules més aromatitzades –com ara el mango i el cogombre– a centenars de botigues del país. 

Si bé l'administració esperava que fer els productes amb sabor menys accessibles als joves en reduiria l'ús entre els adolescents, l'última enquesta nacional revela tot el contrari: cinc milions de menors nord-americans, la majoria estudiants de secundària, van admetre que havien fet servir els 'e-cigs' recentment, i prop del 25% van dir que ho havien fet en els últims 30 dies.