Societat 13/09/2011

Els set passos per desestressar-se

El doctor Mark Goulston recomana 7 passos per evitar que l'estrès es transformi en malaltia. Són les 7 claus del seu llibre 'Get out of your own way'

Redacció
2 min

BarcelonaL'estrès és inevitable i ens afecta tots els moments de la nostra vida. Començant per la feina o per les càrregues familiars, l'anem acumulant sense adonar-nos de com ens afecta en la nostra manera d'actuar, sentir i pensar. El setembre és, concretament, un dels mesos en què s'evidencia més aquest estat de tensió perquè tornem a la feina, els petits a l'escola i tots plegats a una rutina que molts cops no podem canviar.

Per combatre els efectes d'aquesta tensió sobre el cos i la ment, aquests són els set passos que poden ajudar a minimitzar l'estrès i no deixar que s'apoderi de la nostra existència. Són les 7 claus del llibre 'Get out of your own way' del doctor Mark Goulston. Els 7 consells estan recollits al blog de Goulston al diari The Huffington PostThe Huffington Post.

Els 7 passos per calmar-se:

1. Ser conscients del nostre estat físic. Quan ens sentim afectats per una situació traumàtica viscuda, hem de ser conscients de les conseqüències que aquesta té sobre el nostre cos per veure quins són els nostres límits.

2. Ser conscients de les nostres emocions. Saber quin és exactament el nostre estat d'ànim i veure a què es deu i en quina intensitat l'estem vivint.

3. Ser conscients dels nostres impulsos. Un cop ja coneixem quin és l'estat del nostre cos i de les nostres emocions i en quin nivell d'intensitat les estem vivint cal que observem cap a quins impulsos ens porten. És a dir, com ens fan actuar.

4. Ser conscients de les conseqüències. Hem de valorar com poden afectar-nos les conseqüències dels impulsos que el nostre estat mental i físic ens provoqui. Aquestes conseqüències podran ser a curt i llarg termini, cal tenir-les en compte totes dues.

5. Ser conscients de la realitat. Hem de tenir en compte que mentre nosaltres estem actuant per culpa d'impulsos poc meditats hi ha altres situacions que ens envolten. Per valorar les nostres accions i situacions de forma acurada i realista és molt útil tenir en compte el context, que ens podrà ajudar a no veure tan dramàtica la nostra pròpia situació personal. Això podrà mitigar l'estrès que ens genera sentir-nos especialment desgraciats.

6. Ser conscients que hi ha solucions. Cal que prenguem consciència que hi ha situacions que no podem canviar però que hi ha solucions per pal·liar-les o per poder viure la nostra vida sense sentir-nos perjudicats per alguna situació traumàtica que ens hagi succeït.

7. Ser conscients dels beneficis. Per canviar les nostres actituds i percepcions de nosaltres mateixos i de la nostra vida ens pot ser útil conèixer els beneficis d'emprendre determinades solucions respecte als nostres problemes. A més, cal que tinguem en compte que aquests beneficis seran tant curt com a llarg termini.

stats