UNIVERSITATS
Societat 24/05/2011

Centenars d'estudiants i professors associats obliguen a ajornar el consell de govern de la UB

Representants dels dos col·lectius estan a l'espera de reunir-se aquest dimecres amb el rector

Acn
3 min
Estudiants UB

BarcelonaCentenars d'alumnes i professors associats han impedit aquest dimarts la celebració del consell de govern de la Universitat de Barcelona (UB). En una protesta pacífica, els alumnes i professors s'han concentrat a les entrades per on es podia accedir a la sala on s'havia de celebrar la reunió. Finalment, la trobada s'ha ajornat, tot i que en un principi el rector havia accedit a reunir-se amb dos representants dels alumnes i tres del professorat. La trobada se celebrarà un altre dia.

Els concentrats s'oposen a les retallades, els professors rebutgen un empitjorament de les seves condicions laborals i els alumnes demanen que es tornin a instaurar els exàmens de juny i setembre.

La protesta s'ha iniciat a les 9 hores, quan estava previst que arribessin els membres del consell de govern a l'Edifici Històric de la UB, a la plaça Universitat de Barcelona. Un grup d'uns tres-cents professors i alumnes s'ha col·locat a les portes per on es podia accedir a la reunió i han fet una cacerolada i han cantat crits de protesta com "Som estudiants, no mercaderia" i "Dídac, dimissió".

Finalment, i després que bona part dels membres del consell de govern no poguessin accedir a la sala, s'ha decidit ajornar-lo. Mentrestant, però, i a través de la mediació del comitè d'empresa, els concentrats havien arribat a l'acord que dos representants dels estudiants i tres dels professors associats poguessin entrar a la sala i llegir un manifest consensuat en el qual exposen les seves reclamacions.

Tot i això, i quan els representants ja estaven disposats a entrar, han rebut l'avís que el rector Dídac Ramírez no els rebria aquest dimarts sinó en un altre moment, que encara està per concretar, i sempre que només hi acudissin els cinc representats escollits, sense la presència de cap tipus de protesta a les portes.

Després d'aquest canvi, els representants han demanat un compromís per escrit que realment es realitzaria aquesta trobada, ja que han assegurat que desconfien de la paraula de Ramírez després que avui finalment no els ha volgut rebre, document, però, que no han obtingut.

El portaveu de la plataforma d'associats i professors de la Facultat de Filologia, Bernat Padró, ha confiat que finalment demà el rector els rebi per expressar-li les seves "preocupacions". Ha exposat que estan a dues setmanes de la fi del curs i ha considerat que les negociacions s'han de fer ara perquè un cop arribin les vacances no es rectificaran les decisions preses.

Padró ha detallat que en una reunió la setmana passada, el vicerector de professorat de la Facultat de Filologia va anunciar algunes de les retallades que suposarien una baixada dels sous fins als "330 euros per fer tres quartes parts del que fa un funcionari" i augmentar encara més la "precarietat laboral" del col·lectiu.

El portaveu ha considerat que aquestes mesures serien "nefastes" i suposarien "mala docència" i pèrdua de la "dignitat" de la UB.

Manifest conjunt

El manifest consensuat entre professors associats i alumnes considera que darrerament s'està vivint un "atac a allò públic" i s'estan desballestant les institucions educatives i sanitàries. En concret, rebutgen els preus "abusius" de les matrícules, l'eliminació de la segona convocatòria (exàmens de juny i setembre) i la manca de suport i reconeixement de la recerca del professorat associat.

"Les mesures anunciades pel Rectorat no semblen encaminades a solucionar el problema pressupostari, sinó a fer efectiu el desmantellament de la universitat pública", considera el text. Recorden que la universitat pública té unes obligacions que no pot obviar i demanen que la racionalització de les despeses no recaigui en els més febles.

Els professors i alumnes han recollit més de 7.000 assignatures que esperen poder entregar al rector.

stats