Societat 13/06/2011

Eugeni Osàcar: "Podem competir amb França i Anglaterra"

Avantatges "El turisme industrial posa en relleu el patrimoni industrial i ajuda a revitalitzar econòmicament algunes zones on no hi ha hagut mai turisme" Lideratge "Catalunya és un referent a l'Estat pel que fa a aquest tipus de turisme"

T.g.
2 min
Eugeni Osàcar diu que a Catalunya s'està fent molta feina en l'àmbit del turisme industrial.

En quin punt està Catalunya pel que fa al desenvolupament del turisme industrial?

El turisme industrial ha començat a sonar bastant aquí en l'última dècada. En comparació amb el seu desenvolupament en altres països, encara és força desconegut a Catalunya, però s'està fent molta feina perquè es doni a conèixer.

És un fenomen que pot ser clau per a algunes zones on no hi ha gaire turisme?

Sí, és la gràcia d'aquest turisme: es produeix a les zones amb passats industrials que, en molts casos, no acostumen a ser destins gaire turístics. Des d'aquest punt de vista, és un gran avantatge perquè no només posa en relleu el patrimoni industrial, sinó que ajuda a revitalitzar econòmicament algunes zones. El turisme industrial genera activitat econòmica i turística de manera molt important.

Quins són els països referents?

França, Alemanya i el Regne Unit són els referents de la industrialització, però els irlandesos també han fet molta feina, i la fàbrica Guiness és el lloc més visitat de l'illa. Fa moltes dècades que ho treballen amb força, ens porten avantatge, però ho podem recuperar. Polònia també s'està posant les piles.

Catalunya té potencial per competir amb aquests països?

Sí, sens dubte. Des del punt de vista de la Península, Catalunya és líder. De fet, hi ha altres llocs com Castella i Lleó i Astúries que estan fent projectes de turisme industrial, i els fem empreses catalanes. Som un referent.

Però per competir amb aquests destins cal recuperar el patrimoni.

Sí, caldria revalorar el patrimoni industrial català, que és molt ampli, i donar-li un ús turístic, convertir-lo en museus, en centres d'interpretació, en itineraris o en rutes vinculades al paisatge, com s'ha fet amb el consorci del Parc Fluvial del Llobregat. Això vol dir que les administracions han de fer inversions i, en un context de crisi com l'actual, les administracions prioritzaran altres aspectes més importants. Segur que alguns projectes de recuperació s'aturaran o s'endarreriran, però espero que n'hi hagi d'altres que tirin endavant, perquè la nostra base industrial és molt potent.

Les empreses en actiu s'hi haurien de sumar?

Això és un aspecte que aquí costa una mica més de desenvolupar que en altres llocs. Un dels objectius de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya és incloure el que ells anomenen indústria viva, però encara està en una fase embrionària. El sector del cava i el vi, per exemple, ja s'ha posicionat en aquest sentit, però funciona per si sol i s'ha convertit en una nova manera de fer turisme: l'enoturisme. Crec que seria molt positiu incloure la indústria viva, perquè això podria tenir una doble funció: generar coneixement sobre sectors encara poc coneguts i reactivar l'activitat econòmica en algunes zones. En el fons, tot són estratègies per ser una alternativa a les destinacions més madures.

stats