SOCIETAT
Societat 28/02/2013

Europa condemna Espanya per incompliments en la liberalització ferroviària

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea obre la porta a sancions econòmiques si l'Estat no compleix la sentència. Els jutges consideren que es "discrimina" els nous operadors

Efe
1 min
El Tribunal de Justícia de la UE ha retirat un ajut europeu de 33,6 milions a Espanya.

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat aquest dijous Espanya per incomplir la normativa comunitària sobre la liberalització del transport ferroviari. Les instàncies europees consideren que no es respecta suficientment la independència de la gestió de l'administrador de les infraestructures. El tribunal amb seu a Luxemburg ha donat la raó a la Comissió Europea, que va presentar contra Espanya un recurs per incompliment per obligar les autoritats espanyoles a ajustar-se tan aviat com sigui possible a la legislació.

Els jutges determinen com un problema el fet que les autoritats públiques compten amb capacitat per establir la prioritat d'adjudicació d'una línia quan hi ha diverses sol·licituds per a una mateixa franja horària. El tribunal estima també que el criteri utilitzat per adjudicar les línies és "discriminatori", perquè es basa en l'ús efectiu de la xarxa i, per tant, "condueix a mantenir els avantatges dels usuaris tradicionals i tanca el pas als nous operadors en les franges més atractives". La sentència obliga Espanya a complir els canvis i, en el cas que no ho faci, obre la porta a la imposició de sancions econòmiques.

stats