Societat 29/12/2011

Europa frena les patents amb cèl·lules mare embrionàries

M.l.f.
1 min
Europa frena  les patents amb cèl·lules mare embrionàries

Els procediments que suposin l'ús de cèl·lules mare embrionàries no poden ser patentats, segons va establir l'octubre passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. La sentència va arribar després que l'organització ecologista Greenpeace demanés la revocació de la patent d'Oliver Brüstle, director de l'Institut de Neurobiologia Reconstructiva de la Universitat de Bonn, que havia obtingut cèl·lules progenitores neuronals a partir de cèl·lules embrionàries amb l'objectiu de tractar malalties neurològiques.

La revista Nature ha publicat un article sobre el cas en què aquest investigador explica que sense poder patentar serà impossible que la indústria inverteixi en el desenvolupament de noves teràpies. Alerta que aquesta decisió pot endarrerir la recerca europea en aquest àmbit emergent i lamenta que no hi hagi hagut un debat més profund.

Actualment, hi ha en funcionament assajos amb teràpies amb cèl·lules mare embrionàries per a la degeneració macular (dany progressiu de la retina). L'investigador que va crear el primer animal clònic, l'ovella Dolly, Ian Wilmut, també ha fet públic el seu lament davant la decisió i avança que reduirà les inversions.

stats