Societat 14/08/2012

Evacuada una quarta part de la població de la Gomera pel foc

Ara
2 min
El foc ha obligat a evacuar un total de 5.000 persones cap a la capital de l'illa, San Sebastián.

BARCELONA.L'incendi de l'illa de La Gomera, a les Canàries, ja ha obligat a evacuar unes 5.000 persones, un quart de la població. El foc, que es va declarar fa deu dies, continuava ahir cremant sense control i ja havia afectat unes 4.123 hectàrees, aproximadament l'11% de l'illa. D'aquesta superfície, unes 750 hectàrees corresponen al Parc Nacional de Garajonay, on s'ha calcinat massa forestal que feia un segle que no cremava.

La majoria dels evacuats són els 2.500 habitants del poble de Vallehermoso, on les flames es dirigien ahir, després de sobrepassar el dorsal de l'illa. Els veïns van ser desallotjats amb autobusos a la capital de l'illa, San Sebastián de La Gomera, com a mesura preventiva. Ahir a la matinada unes 900 persones van ser evacuades en vaixells des de Valle Gran Rey després de quedar aïllats per terra. En aquesta localitat una trentena de cases s'han cremat. A més, diversos pobles es mantenen evacuats des de diumenge.

Meteorologia adversa

"Les condicions meteorològiques són favorables a una propagació ràpida de les flames i són molt dolentes per a l'extinció", va lamentar ahir el cap del servei de seguretat i emergències del govern de les Canàries, Humberto Gutiérrez, que va descartar que l'incendi es pugui controlar a curt termini. La majoria d'efectius aeris -set helicòpters i quatre hidroavions- es van concentrar ahir al flanc de Vallehermoso, però els mitjans terrestres no hi van poder accedir per la difícil orografia i la potència del foc. Així, tot i que des de l'aire s'aconseguia rebaixar ahir la potència del foc, Gutiérrez va explicar que no hi havia brigades sobre el terreny que poguessin rematar l'actuació.

El president de les Canàries, Paulino Rivero, va assegurar que els mitjans que estan treballant en l'extinció del foc són els necessaris, després que el president del cabildo de La Gomera, Casimiro Curbelo, demanés més hidroavions per fer front al foc.

stats