"Evolució favorable" de l'enterovirus després de dos dies sense nous casos

Vuit menors han rebut l'alta i segueixen ingressats 21, quatre d'ells encara a l'UCI

El brot d'enterovirus ha donat un respir, com a mínim pel que fa al degoteig de nous casos, després d'un cap de setmana en què no s'ha enregistrat cap infecció nova i vuit menors han rebut l'alta hospitalària. Així ho ha explicat el sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, després de la reunió de la comissió de seguiment dels casos, que s'ha celebrat al departament de Salut.

El nombre total de casos es manté en 60 i encara són 21 els menors que continuen ingressats a l'hospital. Quatre d'ells es troben a la unitat de cures intensives (UCI) -la mateixa xifra que divendres passat-, però presenten una " evolució favorable", ha indicat Argimon. El cap del servei de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, ha especificat que, malgrat que un d'aquests nens presenta "seqüeles" des de fa dies per culpa de la infecció per enterovirus, l'evolució dels altres tres petits és "satisfactòria".

Què són els enterovirus i quins efectes tenen?Salut també ha detectat un augment de les urgències pediàtriques d'entre el 30% i el 50%, depenent de l'hospital, i ha explicat que la complexitat de les analítiques que es requereixen per classificar el virus no permet encara determinar-ne l'origen. Així doncs, els experts continuen atribuint el brot a l' enterovirus A71 -aïllat en dues mostres-, a l'espera dels estudis que s'estan fent en paral·lel als laboratoris de l'Hospital Sant Pau i del Vall d'Hebron. Això sí, Salut ha assegurat que per trobar un focus concret poden passar "mesos" o fins i tot anys.

Argimon també ha assegurat que "molts" hospitals de l'Estat s'han posat en contacte amb el departament en les últimes hores per conèixer millor els casos detectats i el protocol que s'hi aplica, davant la sospita que també puguin haver-se produït casos en altres comunitats autònomes. El doctor Rodrigo ha especificat que la Societat Espanyola d'Infectologia Pediàtrica també s'ha interessat en aquest protocol amb la intenció de fer-ho extensiu.

Després d'un cap de setmana més tranquil i sense que es detectin més casos, Argimon ha reconegut que es tracta de " dades favorables", però ha llençat un missatge de " prudència" perquè els virus tenen un comportament imprevisible. "Tant de bo puguem dir aquesta setmana que el virus ha remès", ha desitjat.