EDUCACIÓ
Societat 16/01/2012

Exestudiants de la UPC prestaran diners a alumnes brillants per finançar-los la carrera

Vuit empresaris que havien estudiat en aquesta universitat finançaran amb 20.000 euros els alumnes que cursen dues titulacions a la vegada. Es tracta d'una iniciativa pionera a l'Estat

Efe
2 min

BarcelonaAntics exalumnes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), entre ells destacats empresaris, presten 20.000 euros cadascun a alumnes brillants que cursen dues carreres d'aquest centre a la vegada, en una iniciativa pionera a Espanya. Aquest curs ja se'n beneficia un jove de Còrdova. Ramon Carbonell, president del Patronat del Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC, on cursen estudis els joves que compaginen dues i fins i tot tres carreres a la vegada, ha explicat, en una entrevista a Efe, que la iniciativa de prestar els fons aposta per emular les universitats de cultura saxona, en la qual els alumnes inverteixen en la seva pròpia educació i no només reben subvencions.

Els joves que s'acullen a aquesta proposta signen un compromís mitjançant el qual han de començar a tornar el préstec, d'uns 5.000 euros per any de carrera, a partir del segon any de vida laboral, sense interessos i en funció de les seves possibilitats econòmiques. "Partim de la base –argumenta Carbonell– que aquests joves són persones molt responsables, capaços de realitzar no només carreres difícils de forma brillant sinó també de comprometre's amb iniciatives socials i culturals".

De moment, són vuit els empresaris que participen en aquesta iniciativa pionera en el món universitari espanyol amb una aportació d'uns 20.000 euros aproximadament cadascun, entre ells el propi Carbonell i el president del Consell Social de la UPC, Joaquim Boixareu, que és l'únic que no va cursar els estudis superiors en aquesta universitat. La resta d'empresaris, entre ells destacats membres de societats com Ciments Molins, Agbar, La Farga i Puig que hi participen a títol personal, van estudiar a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Les donacions empresarials podrien arribar als 156.000 euros al llarg de diversos anys i la intenció és que s'incorporin més antics alumnes a la iniciativa, com una forma de tornar a la societat part dels beneficis aconseguits amb la formació rebuda en aquesta universitat pública. Per aconseguir-ho, l'antiga associació d'Amics de la UPC es transformarà pròximament en una organització d'Alumni (antics alumnes) de la universitat, a través de la qual es podrien impulsar iniciatives d'aquest tipus i altres de similars per a benefici d'aquest centre.

Aquest curs és el primer en què s'han atorgat tres beques per a tres estudiants del CFIS, un d'ells de Còrdova, que s'ha traslladat a Barcelona per iniciar el seu doble titulació universitària, i dos catalans més que realitzaran ampliacions d'estudis a París (França) i en el Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston (Estats Units). Aquestes beques estan orientades, en principi, a estudiants brillants de tot Espanya, però la iniciativa es vol obrir a joves europeus i fins i tot americans que desitgin cursar la seva carrera al CFIS de la UPC, a Barcelona.

El CFIS és un centre d'excel·lència de la UPC creat per captar, seleccionar i tutoritzar estudiants amb capacitat i motivació suficients per cursar uns estudis interdisciplinaris, i va començar el seu camí amb una doble titulació en Telecomunicacions i Matemàtiques l'any 1999. Des de 2003, és un centre més de la UPC que incorpora cada curs una vintena d'estudiants amb altes capacitats acadèmiques.

stats