Societat 07/03/2013

Exhumen el cos de Joan March, el banquer de Franco, per una demanda de paternitat

Un jutge havia ordenat prendre'n mostres d'ADN per aclarir si va tenir una filla il·legítima

Enric Borràs Abelló
2 min

PalmaUn equip encapçalat pel director de l'Institut de Medicina Legal de les Illes Balears, Javier Alarcón, ha exhumat aquest matí el cadàver de Joan March, el controvertit mallorquí que va finançar l'alçament franquista i que va ser el principal financer de Francisco Franco i que és enterrat al cementiri de Palma. Un jutge havia ordenat prendre'n mostres de teixit per analitzar-ne l'ADN i comprovar si una jubilada de 65 anys, que viu a València, és filla seva, tal com reclama.

Exhumar-ne el cos ha estat complicat perquè era dins del panteó familiar enterrat sota una feixuga escultura amb la imatge del banquer, que ha costat de retirar. La feina ha començat a dos quarts de vuit del matí i ha durat prop de quatre hores, fins i tot s'ha hagut de fer servir una grua especial. A més de la secretària judicial i dels funcionaris dels jutjats, hi havia l'advocat i el procurador de la demandant i mitja dotzena de representants de diferents descendents legítims del fundador de la Banca March.

Tot i que l'advocat de la presumpta filla de March ha assegurat que ella ara tan sols vol aclarir si és el seu pare, perquè té el dret de saber-ho, i que de moment "no ha mostrat interès en els diners", si s'acredités amb l'ADN que és filla del banquer podria reclamar la seva part de l'herència de l'imperi March. Per això no és estrany que, a més dels advocats dels néts del banquer, aquest matí hi hagués al cementiri dos representants de la Fundació March que no han fet cap declaració.

Fernando Osuna, l'advocat de la interessada, ha explicat que la seva mare havia fet feines domèstiques per al banquer i que compta amb diversos testimonis que indiquen que la va deixar embarassada. Després de néixer l'haurien donada en adopció. Ella se'n va assabentar de gran i no va investigar qui era el seu pare biològic fins després de la mort dels pares adoptius. Sigui com sigui, el jutge ha decidit que hi havia prou indicis per exhumar el cadàver. Segons Osuna, el laboratori pot trigar entre dos mesos i un any per determinar si és filla seva o no.

stats