Publicitat
Publicitat

Experts a fer la maleta

Qui sàpiga fer la maleta amb els ulls tancats, sense mandra ni vacil·lacions, que tiri la primera pedra. És un dels peatges d'abans d'emprendre el viatge (o potser fins i tot forma part del procés que evocava el poeta T.S. Elliot) i cada vegada hi ha més eines per convertir-s'hi en un expert.

A YouTube més d'1.740.652 internautes han vist Pack like a pro , un vídeo –utilitzat fa uns mesos per Ryanair per alliçonar un grup de clients rebels– en el qual un jove prepara la bossa per a una aventura de dos mesos i amb una especial destresa hi fa cabre un parell de pantalons, una desena de samarretes, mitjons, roba interior i una dessuadora. Experts en viatges lleugers, com els de la web One Bag.com, apunten que les claus per empaquetar bé són saber què es necessita per a la sortida, què es fica a la maleta i com es distribueix el contingut. L'objectiu és viatjar sense sobrepès, però també argumenten que la seva filosofia respon a qüestions de seguretat, economia, flexibilitat, serenitat i ecologia.

No s'allunya gaire dels plantejaments racionals de les assessories d'imatge com Em Queda Bé i Víste-m, que, a més d'ajudar a optimitzar l'armari, ofereixen sessions per aprendre a fer la maleta perfecta. "La gent sap fer-la, però nosaltres ensenyem a posar-hi exactament el que necessites", argumenta Andrea Vilallonga, assessora d'imatge i col·laboradora de Víste-m. "Sovint qui demana ajuda ho fa perquè està fart d'endur-se moltes coses i no posar-se-les", afegeix. Abans de parlar de quantitats i de peces de roba s'ha de pensar en el destí i les temperatures, el tipus de viatge (no té res a veure un creuer -amb protocols d'indumentària-, amb un viatge de trekking ) i el format de maleta.

Coincidint amb la temporada de vacances, els blogs de professionals i particulars també recullen consells: va bé fer una llista i preparar conjunts enlloc d'agafar roba desaparellada, segons el blog d'iMAG (grupo-imag.blogspot.com); s'ha de començar decidint el calçat, que és el que determina la roba, com recomana l'assessora Maria Uranga. Tants caps, tants barrets.

El pijama es queda a casa

A la maleta mai hi falta roba interior, però un 22,59% d'espanyols (seguits dels americans i els suecs) sovint obliden el pijama, segons una enquesta feta per Last Minute el 2007. Vilallonga diu que "si una persona no està acostumada a dormir amb pijama, és evident que se l'oblidarà". Una altra enquesta revela que el 72% de la població prepara la bossa de viatge a l'últim moment.

Aprendre a fer bé la maleta té molts avantatges, però un dels principals beneficis és que permet cenyir-se amb més facilitat als 10 quilograms que permeten les companyies aèries de baix cost per a les maletes de cabina. Cal abstenir-se d'endur-se coses de més i les millors gales, i prescindir dels líquids no homologats per la regulació de la Unió Europea. Empaquetar com un professional és possible.

Roba per a una setmana

"Fer la maleta és el més fàcil; el difícil és triar la roba que hi has de posar". L'assessora Andrea Vilallonga ensenya a fer la maleta per a una setmana de viatge a un destí d'hivern i un d'estiu. Primer prepara la roba seguint sempre el mateix el patró: dues peces de baix -pantaló o faldilla- i sis de dalt, dos jerseis, una muda elegant i un mocador (o collaret). Completen la maleta dos parells de sabates -un de còmode i un altre de vestir- i una muda de roba interior per a cada dia. Tampoc hi poden faltar uns texans i un banyador, fins i tot a l'hivern. Vilallonga insisteix que "tot ha de combinar amb tot" i recomana no deixar-se vèncer pel "per si de cas". No s'ha d'agafar més roba del compte (ni tampoc la més bonica) i si es marxa més dies, la combinació de 2x6 es multiplica.

Entretenir-se amb el Tetris

"A sota de tot es posen les coses que poden anar plegades i no s'arruguen". És el primer pas i el més important. Vilallonga centra les peces a la maleta i deixa espai als laterals per col·locar-hi les sabates (correctament capiculades i guardades dins d'una bossa), la roba interior, la pashmina i les samarretes de cada dia, que es poden cargolar i serveixen per tapar forats. La roba més delicada es posa a dalt de tot i si la peça és molt fràgil és recomanable embolicar-la amb paper de seda. Per evitar que es deformi i s'arrugui en excés, la roba -inclosa la jaqueta texana- ha de viatjar cordada. I si es preveu anar de botigues, s'ha de deixar espai lliure a la maleta. Preparada amb temps, la bossa de viatge pot ser un tràngol tan entretingut com un Tetris, exclama Vilallonga.

Consells d'anada i tornada

Vilallonga apunta que mai has d'agafar una peça que no has dut en tot l'any, "perquè no te la posaràs". Amb la maleta gairebé a punt és el moment de centrar-se en el necesser i la farmaciola. "El que ha de prevaler a l'hora de fer la maleta és el sentit comú, l'objectiu és minimitzar i optimitzar", fins i tot amb les pintures i els medicaments, recorda l'assessora. Quan s'arriba al destí, el primer que s'ha de fer és desfer la bossa i col·locar la roba a l'armari. No cal endur-se planxa; o s'utilitza la de l'hotel o es recomponen les peces més arrugades i fràgils amb un remei casolà: s'omple la dutxa d'aigua calenta i s'hi penja la peça, que s'allisarà gràcies al vapor. Per tornar a casa, no suposarà cap problema encabir-ho tot a la maleta sempre que es plegui bé la roba.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de