Societat 08/07/2011

El FAD premia un disseny simple i assequible per cuinar al vapor

Concidint amb el 50è aniversari dels premis de disseny industrial, el FAD ha atorgat el premi Delta d'Or 2011 a un objecte d'ús diari: un bol de silicona de l'estudi català Compeixalaigua.

Eugènia Sendra
2 min
L'estudi Compeix- alaigua ha dissenyat  el bol de silicona que comercialitza Lékué.

Barcelona.El disseny és a la cuina, al bany o al menjador, però molt més a prop del que ens imaginem. Ho demostren els projectes guanyadors de la 34a edició dels premis Delta, un reconeixement del millor disseny industrial que entrega biennalment Foment de les Arts i del Disseny (FAD) des del 1961, que ahir es van presentar al Macba.

Un bol de silicona per cuinar al vapor, dissenyat per l'estudi Compeixalaigua i fabricat per Lékué, es va endur el Delta d'Or 2011. "És un objecte molt simple i assequible que permet una cuina saludable", va apuntar Viviana Narotzky, presidenta de l'ADI-FAD. El jurat va valorar la multifuncionalitat del producte, que serveix tant per coure com per presentar els aliments, i el nou concepte de cuina que representa: fàcil, divertida i inspirada en les tradicions asiàtiques. Narotzky va afegir que, malgrat ser un objecte de fabricació en sèrie, "té un punt artesanal".

L'aposta del jurat per transcendir la forma i apostar per la funcionalitat i la sostenibilitat es percep en la resta de premiats. Els italians Gabriele & Oscar Buratti van ser reconeguts amb un Delta de Plata pel W+W, una combinació d'inodor i pica de lavabo en forma d'ela, ideat per estalviar aigua i comercialitzat per la marca Roca. El segon Delta de Plata (d'un total de sis) el van rebre els Get Up, uns seients dissenyats per Martín Azúa, que funcionen com a tamboret alt o balancí i compleixen criteris de sostenibilitat: els Get Up estan elaborats per un col·lectiu de dones de Múrcia que fabriquen catifes i són fets d'espart, un material que ha caigut en desús.

Els Delta també van premiar els millors treballs d'estudiants. Les tres medalles ADI van recaure en projectes dels alumnes de l'escola Elisava. La voluntat didàctica i de conscienciació sobre el medi ambient i els recursos naturals és la constant de les tres propostes: el parc infantil Juga pel Planeta relaciona l'esforç amb la generació de recursos (és "una manera de fer-los veure que les coses no passen soles", va recalcar Narotzky); Enbasics recupera els envasos que tradicionalment es feien servir per transportar aigua, oli i llet, l'essència de la dieta mediterrània; i Cripicraulis, l'ADI d'Or, elabora un relat al voltant de personatges creadors d'energia.

Un vàter autonetejable

L'últim premi, el que atorgava el públic a l'objecte més curiós de l'exposició El millor disseny de l'any , va ser per al vàter retràctil i autonetejable dels catalans RCR Arquitectes.

Empreses italianes, alemanyes, holandeses, franceses, belgues i angleses que comercialitzen els seus productes al mercat espanyol han participat en els premis. Malgrat tot, Narotzky va explicar que "la selec-ció dels premis representa una visió molt potent del disseny d'aquí", ja que la majoria de premiats són objectes dissenyats al mateix territo ri.

stats