Societat 05/09/2017

Facebook, Google i Tumblr retiren 14 continguts que promovien l'anorèxia i la bulímia

El CAC va denunciar diversos perfils de xarxes socials i blogs al juliol

Ara
2 min
Un dels continguts que es poden trobar en les webs que fan apologia de l'anorèxia a internet

BarcelonaLes empreses proveïdores de serveis a internet Facebook, Google i Tumblr han retirat 14 continguts que promovien l'anorèxia i la bulímia després d'una denúncia del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) del 13 de juliol. Concretament, Facebook va retirar 8 dels 9 perfils denunciats; Google Spain SL, cinc blogs, i Tumblr, que en tenia un, també l'ha eliminat. En canvi, l'empresa Automattic, que també en tenia un, encara el manté. En total, l'ens va denunciar 10 perfils de xarxes socials i sis blogs.

L’actuació del CAC, que reclama una regulació més estricta per garantir la retirada de continguts a internet contraris a la llei, es va iniciar arran d’una sèrie de queixes presentades per l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB). Els continguts detectats incitaven a l’anorèxia i la bulímia o impulsaven la creació d’una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris.

D'altra banda, l'anàlisi del CAC també va concloure que l'intercanvi de continguts de risc en relació amb l'anorèxia i la bulímia també es desenvolupa en l'àmbit de les xarxes privades, com els grups tancats de Whatsapp i Facebook.

L’informe del CAC va detectar dos tipus de continguts de risc. En primer lloc, la presència d’elements susceptibles d’incitar a pràctiques contràries a la salut (14 casos), la presència de dietes hipocalòriques i conductes purgatives, (12 casos), la incitació de conductes autolesives o suïcides (6 casos) i la recomanació d’ingesta de medicaments (1 cas) o de drogues (1 cas).

En segon lloc, es va detectar la presència d’elements que promouen la creació d’una identitat grupal entorn d’un model corporal que s’identifica amb trastorns alimentaris (15 referències). En aquest marc conceptual, s'han trobat textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d’estratègies per ocultar el trastorn (7) o l’organització de curses d’aprimament, anomenades 'curses de quilos' (5).

stats