Societat 15/10/2020

Una vaga i una denúncia: sindicats i famílies es mobilitzen contra el departament d'Educació

Educació xifra en un 2,57% el seguiment de la vaga en l'ensenyament públic fins al migdia

Ara
2 min
La CGT i Aspepc-sps s'han concentrat a la plaça Sant Jaume, en la segona jornada de vaga

BarcelonaQuan fa un mes de l'inici escolar, algunes famílies i els sindicats segueixen mobilitzats en contra del departament d'Educació, que consideren que no està a l'altura de la gestió de la pandèmia als centres educatius. Per això, la CGT i Aspepc-SPS han convocat per a aquest dijous la segona jornada de vaga, que ha comptat amb només un 2,57% de seguiment fins al migdia, segons dades de la conselleria, una xifra inferior a la de la primera jornada, el 9 d'octubre, quan el 3,34% dels docents van secundar la vaga en la mateixa franja. Com divendres passat, el Baix Llobregat és el territori més mobilitzat (5,03%), que contrasta amb Lleida, on el seguiment no ha arribat a l'1% (0,85%).

Qui ha anat més enllà és l'associació Famílies per a la Revolta Educativa (FRE), que ha portat a la Fiscalia la reobertura de les escoles. L'organització vol que s'investiguin les actuacions dels màxims responsables dels departaments de Salut i Educació –consellers i secretaris generals– i de l'Agència de Salut Pública pels delictes d'omissió del deure de socors, deixadesa de funcions, prevaricació i lesions imprudents. La presidenta de FRE, Sesa Cameán, ha explicat a l'ACN que es tracta d'una denúncia "genèrica" contra totes les "incoherències" i "imprudències" als centres. "No es pot permetre perquè al final lamentarem vides humanes", ha dit. La FRE, que ja va demanar fa uns dies que es tanquin tots els centres amb tres o més grups confinats, ha apostat per aturar les classes presencials i "replantejar" la seva obertura, perquè obrir les escoles sense les mesures adequades "té caràcter penal".

Cameán ha assegurat que aquesta és la primera denúncia que interposen però que, si cal, no s'aturaran. "No podem continuar deixant que els que pateixin siguin adolescents, famílies i personal que treballa als centres", ha manifestat. Aquest dijous el nombre de grups escolars confinats per un positiu de covid-19 és de 1.607, 76 més que els declarats dimecres, cosa que suposa el 2,23% del total. Així, hi ha 39.735 persones confinades, 2.246 més en 24 hores, malgrat que només hi ha un centre totalment tancat, que és l'Escola Bressol Montsant a Reus.

La CGT convoca una vaga a les universitats en contra de la precarietat laboral

Hi ha més mobilitzacions en el sector educatiu. La CGT ha cridat a la vaga el dimecres 21 d'octubre la comunitat universitària i els centres de recerca per protestar per la precarietat laboral, que la pandèmia ha agreujat. La portaveu del sindicat Maria Leo ha afirmat que el sistema universitari i de recerca "ha esclatat" a causa de l'"enorme càrrega de treball que suposa per als docents preparar formats de classe presencials i virtuals", cosa per a la qual "en general no se'ls ha ofert formació".

A la "insostenibilitat" d'aquesta situació s'hi afegeix que els investigadors "van deixar tasques científiques aturades durant la pandèmia i, per poder acabar-les, les han reprès sense cobrar perquè els seus contractes predoctorals han finalitzat". Per això, exigeixen una pròrroga de 6 mesos dels contractes que conclouen durant la pandèmia per acabar les investigacions.

Altres de les demandes del sindicat a curt termini són regularitzar la figura dels professors associats, "les contractacions són fraudulentes i precàries", i la retirada de l'avantprojecte de llei de l'Estatut de Personal Docent i Investigador que prepara el ministeri d'Universitats, perquè "implica legalitzar figures laborals precaritzades", segons la portaveu.

Com a mesures a mitjà termini, Maria Leo ha exigit la creació d'un cos únic de professorat universitari, la desaparició de la subcontractació dels serveis bàsics i que es canviïn els criteris d'avaluació de les publicacions científiques, ja que els actuals "privatitzen el coneixement perquè comporten el transvasament de fons públics a editorials privades".

Una altra de les demandes és "acabar amb l'obsolet sistema de beques", ja que la universitat "ha de ser totalment gratuïta", ha afegit la portaveu.

stats