Societat 17/04/2012

La Federació Espanyola de Donants s'oposa taxativament a la venda de plasma

És la reacció a la proposta de la companyia Grifols, que aquest dimarts ha demanat al govern espanyol que permeti el pagament per donació de sang com un ingrés extra per a persones a l'atur

Efe
2 min

LleóLa Federació Espanyola de Donants de Sang s'oposa "taxativament" a la venda de plasma i s'aferra a la legislació europea que prohibeix aquesta pràctica, la qual titlla de "barbaritat".

Així ho ha assenyalat en declaracions a Efe el president de la federació de donants, el lleonès Martín Manceñido, després que la companyia Grifols hagi demanat al govern espanyol que permeti a l'Estat el pagament per donacions de plasma, per a les quals la productora d'hemoderivats podria arribar a pagar entre 60 o 70 euros per setmana a cada donant.

Manceñido ha argumentat que les empreses estan pressionant la Unió Europea i els governs perquè liberalitzin la compravenda de sang, ja que tenen unes perspectives de consum extraordinari en el futur per solucionar patologies complexes mitjançant el plasma.

Després d'insistir que no és "ètic" ni "legal" comerciar amb el cos humà, perquè és "inalienable", Manceñido ha subratllat que si s'implantés la venda de sang es produiria un "desequilibri automàtic" del sistema nacional de salut, del qual se'n ressentirien les donacions altruistes, que no es cobririen amb les de l'altre sistema.

Manceñido ha avançat que el pròxim juny les associacions nacionals de donants lliuraran al Consell d'Europa una sèrie d'informes per demostrar que no és necessari que es pagui pel plasma, ni tampoc cal importar-lo dels Estats Units. Tot plegat servirà per sol·licitar que es posin en marxa mecanismes per obtenir-lo en els sistemes sanitaris propis.

El president de l'associació ha apuntat que si fins ara no es fa així és perquè és "més còmode" importar-lo, i ha afegit que el "problema" es resoldria si els sistemes sanitaris facilitessin la seva extracció a donants altruistes a través de plasmafèresi, en lloc d'haver de pagar-lo o importar-lo.

stats