POLICIAL
Societat 03/01/2011

Felip Puig: càmeres sí, codi ètic no

El nou conseller d'Interior es desdiu de la seva intenció de retirar o modificar la videovigilància a les dependències dels Mossos. Sí que derogarà, tan aviat com pugui, el manual de bones pràctiques aprovat per Saura a última hora i sense consens

Redacció
2 min

BarcelonaEl nou conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat aquest dilluns que derogarà el Codi Ètic de la policia –que el seu antecessor, Joan Saura, va aprovar a última hora i sense el consens de comandaments i sindicats policials–, però mantindrà les càmeres de les comissaries, ja que ara diu que són necessàries.

Tot i que la setmana passada posava en dubte l'eficàcia de les càmeres i anunciava que les revisaria, avui mateix ja ha arribat a una conclusió. En la seva primera roda de premsa com a conseller, Puig ja ha indicat que les càmeres s'han de conservar. Tanmateix, sí que té sobre de la taula del seu despatx una carpeta sobre el Codi Ètic per prendre una decisió "molt aviat". Com que Saura el va aprovar per la via directa, sense arribar a plantejar un decret que hauria hagut d'aprovar el Govern i que no tenia prou suport, ara Puig pot derogar-lo amb la mateixa facilitat.

I podria passar el mateix amb el Comitè d'Ètica, creat per Saura i presidit per l'exfiscal en cap Carlos Jiménez Villarejo, informa l'agència Efe.

En canvi, amb les càmeres no anirà tan lluny. Avui ha admès que són necessàries, tot i que ha afegit que, quan se'n posin de noves –seran casos ben escassos, perquè ja s'ha acabat la construcció de les comissaries previstes– s'adequaran per deixar clar que "no posen en qüestió" la tasca dels agents i no se'ls dóna un ús "pervers".

Abans de ser nomenat oficialment conseller, Puig va anunciar la setmana passada que paralitzaria la instal·lació d'aquestes càmeres -que Saura va ordenar situar per eradicar els maltractaments policials i acabar amb les falses denúncies per tortures-, per revisar la seva utilitat i veure si realment són eficaces i si la seva continuïtat estava "justificada o no".

I també ha indicat que durant el mandat de Saura li va semblar que s'instal·laven les càmeres en un intent de "coacció, hipervigilància i desconfiança" cap al cos dels Mossos d'Esquadra, i que en canvi ell vol que els agents se sentin "respectats i segurs".

En un símil, Puig ha indicat que amb les càmeres pot passar com amb qualsevol altre objecte -ha posat com a exemple una moto-, que té moltes potencialitats però de la qual també es pot fer un ús "pervers".

El conseller ha precisat, a preguntes dels periodistes, que no estava dient que Saura fes un ús "pervers" de les càmeres en les comissaries, si bé ha insistit que a partir d'ara adequarà la instal·lació de les noves càmeres perquè quedi clar que no ho fa amb desconfiança en la policia i amb l'únic objectiu que estiguin al servei dels ciutadans, sinó també dels agents.

Les càmeres de videovigilància a les comissaries dels Mossos hi són des de l'època de Xavier Pomés (CiU) com a conseller de Governació i, després, d'Interior. En l'època de Saura se'n van afegir a les comissaries noves i en les àrees de calabossos i en les sales d'escorcolls, arran de dos casos enregistrats per una càmera oculta que Afers Interns va instal·lar durant unes setmanes per investigar suposats maltractaments.

stats