SOCIETAT
Societat 14/04/2011

Felip Puig anuncia multes per a les prostitutes que exerceixen al carrer i per als seus clients

Efe
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha expressat avui el compromís del Govern d'endurir després de les eleccions municipals les normatives per reduir la prostitució del carrer i de carretera, encara que no descarta regular posteriorment la que s'exerceix de forma voluntària. La norma inclourà sancions administratives tant per a les prostitutes com per als seus clients. Segons ha indicat Puig al Parlament, la prioritat del Govern català és la de tractar d'"eradicar" la prostitució que impliqui "explotació sexual, tràfic de persones i situacions de marginalitat", que representa segons ell, el 95% del total.

Ha admès, no obstant això, que la Generalitat té competències molt limitades perquè no pot modificar el Codi Penal, ni regular aspectes com la Seguretat Social o altres prestacions socials que podrien tenir-se en compte per regular la prostitució voluntària, ja que són d'àmbit estatal. Segons Puig, després de les municipals de maig el departament d'Interior presentarà una proposta de normativa que endurirà l'exercici de la prostitució en la via pública de les ciutats i també a les carreteres.

L'objectiu, ha dit, és homogeneïtzar les diverses ordenances municipals a fi que aquest tipus de prostitució no pugui traslladar-se d'un municipi a un altre en funció de la permissivitat que hi ha a cadascun d'ells. La nova normativa dificultarà la prostitució del carrer i preveurà sancions més elevades per "infracció administrativa" en concepte d'ocupació d'un espai públic, però no abordarà la persecució per via penal, perquè per a això caldria modificar el codi corresponent que és d'àmbit estatal.

Segons Puig, en la normativa que ultima el seu departament es considerarà "subjecte il·lícit" tant a les persones que exerceixen la prostitució en la via pública com "als seus clients", i pel que respecta a la que s'exerceix en locals, la Generalitat considera que hi ha d'haver una major "coordinació" entre institucions, i "perseguir" més les situacions irregulars.

En canvi, per a l'actual govern de CiU "no és una prioritat" regular l'exercici de la prostitució voluntària, encara que no descarta fer-ho més endavant. En una recent entrevista a l'ARA, el conseller d'Interior ja va avançar que era partidari del model holandès de legalització.

Puig, que s'ha referit a la problemàtica de la prostitució en el transcurs d'una interpel·lació parlamentària, ha discrepat obertament amb el diputat interpel·lant, el diputat de Ciutadans (C's) Jordi Cañas, qui ha defensat la necessitat que "abans de reprimir i perseguir" les prostitutes es reguli legalment l'exercida amb caràcter voluntari.

"Les administracions -ha lamentat- fan el de sempre, que és mirar cap a l'altre costat", perquè el govern espanyol "manté el silenci" i no aprova un nou marc legal, mentre que l'executiu català "va fer un pas valent el 2002 i va preparar un avantprojecte ambiciós el 2006, però el tripartit no va ser capaç de tirar-lo endavant".

stats