Fernández Díaz es compromet a millorar la coordinació policial, però després de les eleccions

El ministre d'Interior es reuneix amb el seu homòleg català, Jordi Jané, i accedeix a convocar la Junta de Seguretat quan el govern deixi d'estar en funcions

El conseller d'Interior, Jordi Jané, assistia aquest dijous a la reunió amb el ministre del ram, Jorge Fernández Díaz, a Madrid, amb un objectiu: millorar la coordinació entre els Mossos i els cossos policials de l'Estat. I ha sortit de la reunió amb compromisos que això passarà, però no de manera immediata.

Fernández Díaz ha estat el primer a comparèixer després la reunió –els dos polítics ho han fet per separat– i ha considerat que ha estat "profitosa i productiva". El ministre ha afirmat que tenen "el deure" que els cossos policials estiguin "molt coordinats" per garantir la seguretat dels ciutadans. Per això, Fernández Díaz ha accedit a la convocatòria de la Junta de Seguretat que demanava el Govern i que feia més de set anys que no reunia. 

Jané ha coincidit a considerar "positiu" el resultat de la trobada i ha expressat que "tots els governs amb competències en l'àmbit policial tenen el deure de posar-se d'acord i col·laborar". El conseller ha explicat que "no ha sigut una reunió per emplaçar-se a acords, sinó que ha sigut de treball".

Tot i així, ha considerat que mentre el govern espanyol estigui en funcions i durant el període electoral no es produir. à aquesta reunió, perquè l'executiu s'ha de limitar a despatxar assumptes ordinaris. "No passa res per esperar que passin les eleccions", ha asseverat el ministre.

"No podem demorar la reunió de la Junta de Seguretat", ha reclamat el conseller, que això no obstant ha concedit que és "aconsellable" que la trobada es faci després de les eleccions.

Les dues parts han convingut a crear unes comissions d'alt nivell a l'espera d'aquestes reunions, a la qual assistiran els secretaris del ministeri i la conselleria –el segon nivell de comandament– per concretar els acords als quals s'ha arribat en aquesta reunió. 

També hi ha hagut sobre la taula la integració al Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) que demanava el Govern català, un extrem al qual el ministre ha afirmat que hi ha "voluntat compartida", tot i que no ha concretat l'entrada immediata sinó futura, un cop s'hagi resolt la negociació entre les comissions de treball. També s'estudiarà una participació més significativa del cos policial català en la taula de valoració de l'amenaça terrorista. La participació en aquestes dues entitats es concretarà "en els pròxims dies", segons Jané. La integració al CITCO sí que es podria fer abans de les eleccions.

"Nego que hi hagi hagut descoordinació", ha dit el ministre, malgrat accedir a la millora de coordinació que demanava l'Estat. Fernández Díaz ha descartat que hi hagi "un problema polític" entre els governs que estigui afectant el treball dels cossos, però ha dit que "és normal" que quan hi ha diversos cossos policials "es puguin produir descoordinacions". "Avui hem fet un pas endavant molt important en la línia de millorar en tots els àmbits", ha conclòs.

Tant el ministre com el conseller han admès que encara hi ha alguns serrells a negociar, com la presència policial a les aigües interiors o als ports i als aeroports. A més, també s'han tractat dos aspectes més: l'intercanvi d'informació policial en l'àmbit internacional, que Jané ha recordat que està recollit a l'Estatut, i l'accés a la base de dades del DNI i els NIE, tot i que en aquests extrems tampoc no hi ha compromisos concrets.

Reunió d'alt nivell

A la reunió hi han participat també el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell; el secretari general d’Interior, Cèsar Puig; el director general de la Policia, Albert Batlle; el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna; el secretari d’estat de Seguretat, Francisco Martínez, i el director del CITCO, José Luis Olivera.