SEGURETAT I TRÀNSIT
Societat 19/06/2012

Fernández Díaz equipara el #novullpagar amb la violència

Joan Serra
2 min
Conductors que diumenge van participar en la tercera jornada de boicot als peatges.

BARCELONA.L'endemà de la tercera convocatòria de la campanya #novullpagar -que aquest diumenge va tenir un seguiment discret a les autopistes catalanes-, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz (PP), va equiparar el boicot a les autopistes amb la violència urbana. En una conferència a Tribuna Barcelona, el ministre va citar les iniciatives d'impagament de peatges en el llistat de comportaments incívics, una enumeració en la qual va incloure, entre altres accions, "embrutar els carrers, agredir verbalment les persones, trencar caixers i mobiliari urbà, cremar símbols polítics i profanar símbols religiosos". "Aquesta violència urbana adopta formes molt diverses", va apuntar Fernández Díaz en la conferència feta a Barcelona. El ministre va exposar que un "grafiti representa una forma elemental de violència", així com l'ocupació d'un habitatge aliè.

Fernández Díaz va matisar que la pitjor forma que pot adoptar la violència urbana és la kale borroka , amb "altres variants com els antisistema, les bandes juvenils i els aficionats radicals". La plataforma que impulsa la campanya de boicot als peatges no va tardar a respondre al ministre. Va recordar a Fernández Díaz que "l'única violència" és el "cobrament d'uns peatges abusius".

De 100 a 90 km/h a la carretera

El ministre va afirmar ahir que el govern espanyol té "bastant clar" que reduirà la velocitat màxima a les carreteres convencionals de 100 a 90 quilòmetres per hora. Interior considera que la mesura seria beneficiosa per obtenir millores en seguretat viària, tenint en compte que aquestes carreteres són les que registren més sinistralitat. "Hi ha un consens social que el diferencial de 20 km/h entre les autopistes i les autovies, d'una banda, i les carreteres convencionals, de l'altra, no és raonable", va verbalitzar Fernández Díaz. Va admetre que s'està estudiant l'augment del límit de velocitat a les autopistes fins als 130 km/h, tot i que va dir que "no hi ha cap decisió presa".

stats