UNIVERSITATS
Societat 08/06/2012

Ferran Sancho: "Tenim 2 milions per ajudar els alumnes que més ho necessiten"

Continuisme "Canviaran les formes i les accions" Retallada "Reduirem l'estructura de càrrecs de la universitat" Ingressos "Cal canviar el model de negoci dels nostres centres de formació continuada"

Sònia Sánchez
3 min
El catedràtic d'anàlisi econòmica Ferran Sancho, nou rector de la UAB.

BARCELONA.Els professors van concedir la victòria a Ferran Sancho en les eleccions a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest catedràtic d'anàlisi econòmica va obtenir menys vots que el seu oponent, el catedràtic de teoria i història de l'educació Pere Solà, que va guanyar entre els estudiants i el personal d'administració i serveis. Però la ponderació de vot, que dóna més pes al professorat, va entregar el rectorat a Sancho amb un 55,5%.

Els estudiants van votar més que mai i ho van fer per Solà. ¿Integrarà al seu equip persones o missatges d'aquella candidatura?

El meu equip de govern ja està tancat, però mantindrem un diàleg obert i continu amb tota la comunitat educativa, professors, estudiants i personal d'administració i serveis.

Els alumnes s'han mobilitzat molt contra l'augment de preus i sovint acusen els rectors de no plantar cara a les retallades. Què els diu?

Els rectors sí que s'oposen a les decisions dels governs, una mostra és la plantada feta al ministre fa uns dies. L'augment de taxes és una decisió unilateral i miop d'un ministre que no coneix la universitat.

Va anunciar un fons de capital social per ajudar els alumnes a pagar aquest encariment. Com ho farà?

De manera immediata. Farem servir una part del cànon que cobrem per la formació continuada, que són uns 2 milions, per ajudar els alumnes amb més necessitats. A mitjà termini, crearem un fons de capital social per invertir el rendiment en ajuts. També intentarem que el Banco Santander, que finança les nostres beques salari, les augmenti. I oferirem als estudiants la possibilitat de fraccionar el pagament en tres o quatre terminis.

El seu equip és continuista?

No. Canviaran les formes, de manera substancial, i canviaran les accions [respecte a l'equip de govern anterior]. Per començar, recuperarem la participació dels agents socials en les comissions. I canviarem el model de dedicació docent, perquè el de l'anterior equip no té base legal.

El decret estatal ja el canvia...

Sí, però falta l'ordre ministerial que el concreti i això genera molta incertesa. El decret és perillós també perquè obre la porta a la intervenció de les universitats si tenen dèficit.

I com reduirà el dèficit de la UAB?

El pressupost ja aprovat preveu que no hi hagi dèficit aquest any si s'apliquen unes mesures. El que fa és buscar els departaments que tenen excedents de plantilla per fer la reducció per aquí, en associats i en substitucions que pot cobrir la plantilla.

I per on retallarà vostè?

Reduirem uns sis càrrecs de l'equip de govern per estalviar uns 600.000 euros en tres anys. I a mitjà termini analitzarem l'estructura de càrrecs de la UAB (524). Aquest cos es pot reduir, amb poc marge perquè una part ve per llei, però es pot reorganitzar per optimitzar-lo. A més, l'equip de govern ens abaixarem voluntàriament el 50% dels complements de sou. S'havia aprovat per a tots els càrrecs, però la llei no ho permet.

Solà proposava un cànon a les escoles de formació continuada de la Fundació UAB. S'ho planteja?

El problema no és el cànon. El que cal és canviar el model de negoci perquè els beneficis d'aquests centres repercuteixin en la UAB, tot i que els promotors vegin reconegut també el seu esforç. Ho estudiarem.

¿Està d'acord a canviar el model de finançament públic perquè els diners es distribueixin per resultats?

Sí. Finançament per resultats, d'acord. Però el nombre d'alumnes també ha de ser un indicador. També cal tenir en compte la dimensió de cada universitat.

stats