Societat 19/09/2016

La Festa al Cel: Un luxe que causa discòrdia

Mataró cancel·la l’exhibició i Calella se la treu de sobre, però l’any que ve es farà a Santa Susanna

Elisabet González Pellicer
4 min
La Festa al Cel:  Un luxe que causa discòrdia

MataróBarcelona va deixar d’acollir-la el 2013, i en part per això el cap de setmana del 24 i 25 de setembre s’havia de celebrar a Mataró. El festival aeronàutic de la Festa al Cel havia de tornar a la capital del Maresme, tal com ja s’havia fet el 2014 i el 2015, però dos mesos abans que tingués lloc l’alcalde va anunciar que se suspenia per motius econòmics. Ara, malgrat que s’hagi suspès, l’Ajuntament de Mataró haurà d’assumir els costos derivats de la cancel·lació, que podrien arribar a uns 70.000 euros.

L’esdeveniment tenia un cost d’uns 520.000 euros, però amb data 1 de juliol les aportacions previstes pels patrocinadors no superaven els 100.000. Per aquest motiu l’Ajuntament hauria hagut de pagar amb recursos propis tota la resta, una xifra massa elevada i que no es va veure en condicions d’assumir. La plataforma No a la Festa al Cel -nascuda arran de l’oposició d’entitats, partits i empresaris a aquest esdeveniment- va celebrar-ho. Enric Castellà, membre de la plataforma, considera que “si aquests diners no s’han rebut, és precisament perquè no hi havia consens ciutadà en la celebració de la festa”.

La plataforma No a la Festa al Cel rebutjava l’esdeveniment per diversos motius. D’una banda, per raons econòmiques, ja que consideraven que s’hi destinaven massa diners i que podrien invertir-se en altres coses. A més, la festa es feia per afavorir els beneficis que suposadament tindrien els negocis de la ciutat i, segons assegura Castellà, en molts casos no era així. “Aquest guany no repercutia en tothom de la mateixa manera i precisament per això hi ha negocis que formen part de la plataforma”. De l’altra, criticaven el fum i el soroll que provoca l’esdeveniment, ja que porta “la contaminació al litoral”. A més, recalcaven que el món de l’aeronàutica mai ha estat arrelat a la ciutat i preferirien que s’apostés per festes més vinculades a la capital maresmenca, relacionades, per exemple, amb el sector tèxtil o amb la pesca. Per acabar, hi ha la qüestió militar, ja que consideren que no s’hauria de fer bandera del militarisme. “No crec que hàgim de vanagloriar-nos de tenir aquests avions tan bonics que estan fabricats per matar”, apunta Castellà, i afegeix que troba una barbaritat que fa dos anys es portessin avions militars de l’exèrcit francès a Mataró i ara aquest mateix exèrcit estigui bombardejant Síria.

Recerca d’amfitrió

Quan els organitzadors de l’esdeveniment van saber que no es faria a Mataró van quedar molt decebuts i van afanyar-se a trucar a la porta dels ajuntaments de Pineda i Calella perquè l’acollissin. Però tot i que en un principi l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, no descartava del tot aquesta possibilitat, al·legant que “qualsevol festival pot ser interessant i cal escoltar tothom”, finalment va rebutjar la proposta. “La inversió que es preveia és considerable per a un municipi com Calella”, va justificar-se. A més, la data prevista coincidia amb el cap de setmana de la festa major de la Minerva i la Fira de l’Alt Maresme, cosa que encara dificultava més la feina a l’Ajuntament. Tot i així, Candini considera una llàstima que no s’hagi pogut dur a terme a Mataró, perquè “era interessant que es fes de cara a promoure la comarca des de la seva capital”.

Després de la negativa de Calella, semblava que seria Santa Susanna qui acolliria la festa aquest setembre, però es va veure que ja era massa tard per organitzar-la. S’ha ajornat, d’una banda, per una qüestió de seguretat, ja que l’Ajuntament no disposa de prou policies locals per a un esdeveniment d’aquestes característiques. De l’altra, perquè en les dates previstes els hotels del municipi ja tenen plena ocupació i, per tant, no poden allotjar totes les persones que participen en el festival aeri. Així que finalment s’ha decidit que el festival tindrà lloc a Santa Susanna, però el 2017, per poder tenir prou temps per organitzar-ho tot com toca. Primer es parlava de celebrar-lo al maig o a l’octubre per allargar així la temporada hotelera, ja que de juny a setembre l’ocupació dels hotels al municipi se situa entre el 90% i el 100%, però per diversos motius no ha pogut ser i finalment es farà en les mateixes dates que s’havia de fer aquest any.

Sense inversió pública

Pel que fa a la magnitud de l’esdeveniment, Sílvia Vives, regidora de l’àrea de Desenvolupament de Santa Susanna, assegura que serà igual que a Mataró, però recalca que hi haurà una diferència clau: l’Ajuntament no hi invertirà “ni un sol euro”. Qui assumirà els costos serà el sector hoteler, juntament amb el sector comercial, els patrocinadors i els espònsors. A més, explica que no costarà tants diners com costava a Mataró, perquè són municipis que busquen objectius diferents: “Mataró havia d’invertir en una difusió turística del municipi que Santa Susanna ja té”, explica.

Vives també assegura que a Santa Susanna un esdeveniment com aquest només implica coses positives, perquè farà que el municipi continuï tenint visibilitat i aportarà molt al poble econòmicament parlant. “Val més una Festa al Cel que totes les fires que puguem arribar a tenir”, assegura. Pel que fa a les veus en contra que puguin sorgir, com va passar a Mataró amb les queixes pel tema militar, creu que tot i que hi hagi avions d’aquest tipus només es tracta d’un espectacle aeronàutic dins del qual, a més, els avions militars són una minoria.

stats