SANT JOAN
Societat 25/06/2012

Festa tranquil·la malgrat l'ensurt del foc de Collserola

La festa de Sant Joan es va desenvolupar sense incidents importants, malgrat les alertes pel risc d'incendis. Un foc va cremar ahir a Collserola a només 200 metres de la zona urbanitzada de Barcelona.

Laura Díaz-roig
2 min
Un incendi ahir al migdia a l'extrem oriental de la serra de Collserola, entre Nou Barris i Torre Baró, va fer desplaçar fins a 17 dotacions de bombers

BARCELONALa difícil campanya forestal d'enguany feia preveure una festa de Sant Joan més complicada que la d'altres anys. Finalment, però, la nit es va desenvolupar sense incidents greus més enllà de petits focs forestals i urbans. Un dels incendis més importants es va declarar ahir al migdia en una zona de vegetació i matolls a l'extrem oriental de la serra de Collserola, entre els barris barcelonins de Nou Barris i Torre Baró. El foc va ser molt vistós -molts curiosos s'hi van acostar a fer fotografies-, ja que les flames es van situar a només 200 metres de la zona urbanitzada. Tot i així, no va caldre desallotjar els veïns.

A l'incendi hi van treballar onze vehicles dels Bombers de Barcelona i quatre mitjans aeris i dues dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. També s'hi van desplaçar efectius de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, així com cinc vehicles del Sistema d'Emergències Mèdiques, que finalment no van haver d'actuar. El perímetre del foc va quedar controlat a dos quarts de cinc de la tarda, i els bombers van continuar treballant a la zona per extingir els focus interns.

"Màxima responsabilitat"

El conseller d'Interior, Felip Puig, ja va alertar divendres de l'elevat risc d'incendis durant aquest cap de setmana, per culpa de l'estat de la vegetació i l'ambient sec. Puig va demanar als ciutadans "la màxima responsabilitat" a l'hora de manipular els petards, evitant llançar-los cap a les zones boscoses. "Si es poden orientar cap al mar, millor que cap a Collserola, i si van cap amunt, millor que en diagonal", va dir. També va recordar la prohibició d'encendre fogueres a menys de 500 metres d'una zona forestal.

Tot i així, un veí de la zona de Collserola, Arnaldo Gil, va explicar ahir a l'ACN que cada any, amb els petards, hi ha incendis. "Una banda és ciutat i l'altra la serra de Collserola", va destacar Gil, que va assegurar que el foc d'ahir al migdia va canviar de direcció de cop i que, durant unes hores, hi va haver el perill que anés cap a l'altra banda de la serra.

La direcció general de Protecció Civil va activar ahir en fase de prealerta el pla especial d'emergències per incendis forestals (Infocat) per les previsions de risc a les comarques del Priorat, el Baix Camp, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Ebre.

851 avisos als Bombers

Durant la revetlla de Sant Joan, els Bombers de la Generalitat van atendre 851 avisos, dels quals 353 eren per apagar incendis de vegetació. Entre els focs més importants, destaca l'incendi en una galeria d'un habitatge de Girona, que va obligar a evacuar dues persones a l'Hospital Josep Trueta -un home amb cremades lleus al cap i una dona amb un atac d'angoixa-. A Prats i Sansor, a la Cerdanya, els bombers també van haver de treballar per sufocar un incendi que va destruir el 75% d'un cobert adossat en una casa de pagès d'una sola planta, situada a peu de carretera, sense provocar ferits.

Durant el dia d'ahir, entre les vuit del matí i les set de la tarda, els Bombers de la Generalitat van fer un total de 116 serveis per sufocar focs de vegetació agrícola, urbana i forestal. Per comarques, destaca el Vallès Occidental amb 17 incendis, el Maresme amb 12 i el Baix Llobregat amb 11.

stats