BARCELONA

Tot el que no et pots perdre de les festes de Sants

Els veïns d’aquest barri volen evitar que les activitats es massifiquin

De festa major en festa major. El pregó de Merche Mar donarà aquest dissabte la benvinguda a les Festes de Sants, que enllaçaran amb la fi de les de Gràcia i duraran fins al 28 d’agost. Això sí, la celebració que està a punt de començar no vol massificar-se, a diferència de les Festes de Gràcia, de manera que siguin unes festes destinades sobretot a la gent del barri. La presidenta de la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants, Gemma Solsona, deixa clar que tampoc “tothom hi serà benvingut”. Més qualitat que no pas quantitat és el resum del seu plantejament.

Un clar exemple d’aquest enfocament són les activitats que organitza Alcolea de Dalt, el carrer que va tenir la millor decoració en l’edició de l’any passat. Jocs al carrer o berenars per als més joves i sopars en forma d’homenatge per a la gent gran seran els seus trets distintius, tal com explica l’expresident i veí del carrer Jeroni Melgar. Pel que fa a l’engalanat, veu complicat que la caracterització de La guerra de les galàxies que preparen pugui repetir els resultats de l’any anterior. Ara bé, ho intentaran. “Almenys quedar classificats dels primers”, conclou.

El carrer perpendicular a Alcolea, el de Santa Cecília, també té una visió semblant de la festa. Mentre prepara un guarniment ambientat en la pel·lícula Madagascar, Jaume Canals explica que els dinars populars i els concerts protagonitzaran les activitats del carrer, encara que seran tranquils, “molt de festa major de poble”, il·lustra. També es podran veure arbres com els que guarniran Santa Cecília una mica més avall, però amb un sentit ben diferent. Concretament, Adam, Eva i la serp visitaran el carrer Valladolid, que es convertirà en el paradís de l’Edèn durant una setmana. Amb unes activitats similars, Jesus Bacaicoa, veí d’aquest carrer, no vol que es passi per alt la cantada d’havaneres que tenen programada.

Concert de Brams

Música tranquil·la, dinars populars i activitats per als veïns, però també un concert ben cridaner. Gemma Solsona destaca la presència dels Brams en el cartell dels concerts que tindran lloc al Parc de l’Espanya Industrial. Però els impresentables i berguedans no estaran sols, i per fer justícia a l’esperit de la festa el grup del barri Ojo de Buen Cubero els acompanyarà. Al mateix parc tindran lloc també les festes alternatives, organitzades per l’Assemblea de Barri de Sants, que no faran el seu propi pregó fins dimecres, encara que algunes de les seves activitats ja es faran dimarts. El punt de trobada dels moviments socials se centrarà en els drets dels refugiats, amb el títol Saltem les fronteres.

D’altra banda, el carrer dels Comtes de Bell-lloc serà l’escenari de les activitats dels Castellers de Sants, que celebraran la seva diada el dissabte 27, però a la plaça Bonet i Muixí. Un dia més tard, els Diables de Sants tancaran la celebració amb el piromusical al Parc de l’Espanya Industrial, on també tenen lloc els actes unitaris de tots els carrers.

La presidenta de l’entitat que coordina les Festes de Sants remarca el “paper destacat” que hi tindrà la dona, concretament en el pregó. Merche Mar serà la cara visible a l’escenari, juntament amb la regidora del districte, Laura Pérez; la presidenta del consell de districte, Montserrat Ballarín, i l’alcaldessa, Ada Colau, per arrencar una setmana de festa.

Més continguts de