Finalitzen les obres per urbanitzar 15 espais en desús a Barcelona

Entre les zones renovades hi ha el Pou de la Figuera, els carrers de la Font de la Guatlla o el carrer Benavent de les Corts

L'Ajuntament de Barcelona ha finalitzat les obres de microurbanització a 15 espais de la ciutat, que han permès convertir zones degradades o en desús en espais públics de qualitat pels veïns, creant espais dignes per a l'ús intensiu, millorant d'altres existents o amb la incorporació de pistes esportives en solars abandonats. Les 15 actuacions se sumen als 8 solars condicionats fa un any i a les 6 intervencions que estan projectades per executar. A més, a través del pla buits també s'ha cedit 12 solars a entitats sense ànims de lucre perquè en donin un ús social. El projecte costarà 900.000 i vol "millorar la qualitat de vida de les persones", segons ha dit el tinent d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives.

L'Ajuntament de Barcelona va iniciar ara fa un any el pla de microurbanitzacions i el pla buits. El primer d'aquests té l'objectiu d'activar espais i racons de tots els districtes que han estat en desús per convertir-los en espais dignes per a l'ús intensiu veïnal. En canvi, el pla buits, pretén cedir solars també desocupats a entitats sense ànim de lucre per a l'ús social i la seva dinamització.

En aquestes actuacions, s'han creat, per exemple, zones d'estada, amb bancs, zones enjardinades, s'ha incorporat nova il·luminació, en alguns casos s'han instal·lat jocs com petanques o pistes de basquet, i també s'han arranjat aparcaments, àrees de joc infantil o àrees de gossos. Es tracta, en la majoria de casos, d'espais d'entre 200 i 6.000 metres de superfície que ara recuperaran "l'ús veïnal i de barri".

El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat que es tracta d'actuacions que tenen un pressupost d'entre 60.000 i 120.000 euros, un cost de repercussió per metre quadrat "baixíssim", d'entre 14 i 300 euros. Vives ha ressaltat que són espais que donen "identitat de debò a la quotidianitat de les persones" i que permeten fer "grans transformacions a la vida quotidiana dels veïns amb pocs diners".

Els projectes que s'han executat al llarg d'aquest primer semestre del 2014 han estat el de les Penedides a Ciutat Vella, el Pou de la Figuera al mateix barri, Germanetes a l'Eixample, la zona de Roger de Flor amb Macaya també a l'Eixample, la zona del barri de la Font de la Guatlla a Sants-Montjuïc, els jardins de Màlaga també a Sants-Montjuïc, l'àrea del DR. Ferran amb Manuel Girona a Les Corts i la zona de Les Planes i Mas Gimbau a Sarrià-Sant Gervasi.