SOCIETAT
Societat 29/07/2011

El fiscal demana presó provisional sense fiança per a 3 inspectors d'Hisenda condemnats

S'està a l'espera que el jutge decideixi si accepta les mesures cautelars de la Fiscalia. Per als Núñez no es demana presó provisional i només haurien de presentar-se als jutjats cada 15 dies

Laia Espín
2 min

BarcelonaLa Fiscalia vol que tres dels inspectors fiscals condemnats per frau fiscal en el cas Hisenda vagin a presó de manera provisional mentre la sentència no sigui ferma, ja que es poden presentar recursos. Els exinspectors per als quals demana aquesta mesura són Josep Maria Huguet, Álvaro Pernas i Manuel Abella, condemnats a 13, 12 i 11 anys de presó respectivament. Per a Roger Bergua, inspector adjunt a Barcelona també condemnat –9 anys de presó–, la fiscalia demana presó provisional, però admetria que pogués eludir-la amb una fiança de 50.000 euros.

Per als Núñez pare i fill –condemnats a 6 anys de presó–, el fiscal només ha demanat com a mesura cautelar que es presentin cada 15 dies als jutjats, tot i que també vol que se'ls retiri el passaport per garantir que no fugen. I la mateixa mesura demana per al que era el director financer de Núñez y Navarro, Salvador Sánchez Guiu, també condemnat a 6 anys de presó.

En el cas de l'empresari Juan José Folchi, que era assessor del grup Torras, el fiscal també demana que ingressi a presó provisional però proposa que se li permeti amb una fiança de 300.000 euros.

Pel que fa a Álvaro Pernas, que ahir va ser l'únic dels acusats que no es va presentar a la lectura de la sentència, aquest divendres s'ha sabut que és en un hospital de Santo Domingo, amb una pulmonia –a més, pateix un càncer–, de manera que se'l considera localitzat i la fiscalia no ha demanat que es dicti una ordre de recerca i captura contra ell, com s'havia informat inicialment per error. Tanmateix, el jutge sí que podria dictar aquesta ordre per decisió pròpia –no cal que ho demani la fiscalia– per fer-lo tornar així que sigui possible atès el seu estat de salut.

Per ara, però, caldrà esperar quina és la decisió del jutge respecte totes les mesures cautelars demanades. De moment no hi ha un termini fixat per a la decisió, i fins i tot ha deixat marxar del jutjat tots els acusats, inclosos els que estan sota petició de presó provisional de la fiscalia.

El fiscal ha al·legat el risc de fugida i possibles interessos econòmics a l'estranger d'alguns dels acusats per defensar les peticions de presó provisional, segons han indicat fonts judicials. La vista en què les parts han exposat els seus arguments –les defenses al·leguen que no calen aquestes mesures perquè els acusats tenen arrelament a Catalunya– ha estat a porta tancada.

stats